Til innhold

Enebolig Holtet

Eneboligen er skreddersydd for en barnefamilie. For å bevare mest mulig av hagen har huset fått et beskjedent fotavtrykk. Vinduene fra gulv til tak i store deler av 1. etasje skaper en nærhet til hagen og kontakt mellom inne- og uterom.

Adresse: Pareliusveien, Holtet 
Bruk: Enebolig
Arkitekt: Atelier Oslo
Byggherre: Kjetil Eriksen
Areal: 214 m² BTA

Om prosjektet:

Husets 2. etasje har en større grunnflate i form av utkraginger enn den mer beskjedne 1.-etasjen. Utkragingene skaper overdekkede uterom i forlengelse av stue og entré. Fra hagen kan man se tvers igjennom stuen, slik at både stue og kjøkken får med rikelig dagslys.

Huset er organisert som et eget indre landskap, hvor stuen er kjernen som alle rom og soner i huset er forbundet med. Stuen har dobbel takhøyde, og 2. etasje løper som et galleri rundt stuerommet. I taket over galleriet slipper et stort, kvadratisk takvindu dagslyset ovenfra og ned til stuen. De ulike rommene har varierende størrelse og bruk, åpenhet og skjerming, skiftende lysvirkninger og ulike utsyn. Fellesarealene i huset ligger i 1. etasje, mens soverom og bad ligger i etasjen over. Fra 2. etasje fører en liten spesialbygget vindeltrapp opp til husets takterrasse.

Husets konstruksjon består av prefabrikkerte søyler og bjelker i tre. De utkragede bygningsdelene i andre etasje henger fra høye takbjelker. Bygningselementene er unike, hver enkelt er tilpasset sin individuelle belastning, og synlige i husets interiør. 

Materialbruken er enkel og enhetlig med furu og betong. De smale furubordene på vegger og i tak er kvistfrie og oljet med hvite pigmenter så treverket skal holde seg lyst og ikke gulne. Hyller og interiørdetaljer som kjøkkenskap er også bygget i furu, mens benkeplate og gulv er i betong.