Til innhold
Valg

Slik stemmer du ved kommunestyrevalget og valg til bydelsutvalg i Oslo

I Oslo er det to valg: til bystyret og til bydelsutvalg. Du kan stemme bare én gang – skal du velge representanter til både bystyret og til bydelsutvalg, må du gjøre det samtidig.
  • I kommunestyrevalget stemmer du på representanter til Oslo bystyre, kommunens øverste organ.
  • I valg til bydelsutvalg stemmer du på representanter til din bydels folkevalgte organ, bydelsutvalget.

Sjekk hvilke partier og kandidater som stiller til valg.

Legitimasjon og valgkort

Du må ha med legitimasjon for å stemme. Som legitimasjon gjelder dokumenter med navn, fødselsdato og bilde – for eksempel pass, førerkort eller bankkort med bilde.

Valgkort er ikke nødvendig, men det kan gå raskere om du tar det med. 

Slik stemmer du i Oslo

  • Gå inn i avlukket og trekk for.
  • Ta stemmeseddelen til partiet du vil stemme på ved kommunestyrevalget, og stemmeseddelen til partiet du vil stemme på ved valg til bydelsutvalg.   
  • Hvis du vil, kan du gi personstemme til en eller flere av kandidatene. Du kan gi personstemme til så mange du ønsker på listen. Du kan også skrive navnet på kandidater fra andre partier som du ønsker å gi personstemmer til. Dette blir gjerne kalt «slengerstemmer». Du kan gi maksimalt 14 «slengere» til kommunestyrevalget, og fem til valg til bydelsutvalg. Hvis du fører opp en «slengerstemme», vil partiet du stemmer på tape tilsvarende antall listestemmer. Les mer om hvordan stemmene fordeles til kandidater på valg.no
  • Brett stemmesedlene med partinavnet inn og feltet for stempling ut – da kan ingen se hva du stemmer. Det skal ikke brukes konvolutt eller annet omslag rundt stemmesedlene. 
  • Gå til en valgmedarbeider og vis legitimasjon. Valgmedarbeideren stempler utsiden av stemmesedlene og krysser deg av i manntallet. Stemmesedlene må ha stempel for å bli godkjent. 
  • Legg de stemplede stemmesedlene i valgurnen. 

Sjekk når og hvor du kan stemme.

Stemme i en annen bydel enn den du hører til

Hvis du stemmer ved valg til bydelsutvalg utenfor din bydel, men i Oslo, må du bruke en stemmeseddel med kun partinavn, uten kandidatnavn. Ønsker å gi personstemme til kandidater, må du skaffe stemmeseddel med kandidatnavn i et valglokale i din bydel.

Stemme fra en annen kommune

Det er ikke lenger mulig å stemme fra andre steder enn Oslo.

Se video om hvordan du stemmer i Oslo