Til innhold

Oslo er Europas miljøhovedstad 2019

Oslo er kåret av EU til Europas miljøhovedstad for 2019.

- Det er en fantastisk annerkjennelse for Oslo å bli kåret til Europas miljøhovedstad i 2019. Vi ligger i front på en rekke områder og passerte en milepel i fjor da flere valgte å reise kollektivt framfor å kjøre bil. Nå satser vi fullt på grønn innovasjon, grønne jobber og grønt byliv. Hele byen inviteres med. I 2019 skal vi vise framtidens miljøløsninger sammen med Europa, sier byrådsleder Raymond Johansen.  

14 europeiske byer konkurrerte om å bli Europas miljøhovedstad i 2019. I kåringen ble kandidatbyene vurdert på klimapolitikk, luftkvalitet, grønn innovasjon, kollektivtransport, biologisk mangfold, vannkvalitet og friluftsliv. Oslo ble rangert høyest i åtte av tolv kategorier.

- Aldri har byenes rolle vært viktigere. Mens Trump fornekter klimaendringene, ser vi nå at byer over hele verden går foran i klima- og miljøarbeidet. Som Europas miljøhovedstad kan vi vise hvordan det gode byliv og god politikk henger sammen. Samarbeid på tvers av Europa kan gi flere mot til å lede an i det grønne skiftet, sier Lan Marie Berg, byråd for miljø og samferdsel. 

Under finalen i Essen, årets miljøhovedstad, var det byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg som sammen med Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen og Reidun Bolsø fra DNT Oslo presenterte Oslos visjoner for 2019. 

Kontakt

Oslo kommune etablerer et sekretariat som skal planlegge og gjennomføre programmet for Oslo som miljøhovedstad i 2019. Sekretariatet ledes av Anita Lindahl Trosdahl og skal ha en bred dialog med organisasjoner, akademia og næringsliv i utformingen av programmet for 2019.

Har du ideer? Ønsker du samarbeid eller kontakt med sekretariatet? Ta kontakt på greencapital@oslo.kommune.no

Lenker

Les mer om Oslos miljøarbeid og søknaden om European Green Capital (EGC)-søknaden her: 
Oslo kommune: Miljø og klima 
City of Oslo: Green Oslo 

European Green Capital 2019
Juryens begrunnelse

Mer om Oslo som miljøhovedstad hos Klimaoslo