Fairtrade-hovedstad

Fairtrade - Bli med på bananaksjonen

Bananaksjonen 2019

I bare Oslo kommune kjøpes det inn 65 tonn bananer i året. For å sikre at ingen lider av produksjonen av det vi kjøper inn har  vi tatt en rekke grep. Bli med du også.

Bananaksjonen oppfordrer alle til å kjøpe Fairtrade-bananer i 2019. Bak innkjøp av Fairtrade-bananer vil du vite at bananbonden har gode arbeidsforhold og fått en lønn de kan leve av.

Hvorfor

Nordmenn elsker bananer. Vi er et av verdens mest bananspisende folkeslag. Men, prisen på bananer presses stadig nedover. Mange latinamerikanske småbønder sliter med konsekvenser av klimaendringer, og på bananplantasjene jobbes det ofte under svært helseskadelige forhold.

Oslo kommune vil være med å gjøre en forskjell, og kjøper derfor bare inn Fairtrade-bananer. Fairtrade-handel betyr blant annet at bønder og plantasjearbeidere har tryggere arbeidsforhold, får veiledning om godt jordbruk og mottar en bedre pris for bananene. Dette gjør det mulig å leve bedre liv, dyrke jorda på en mer bærekraftig måte og beskytte avlingene mot klimaendringene.

Visste du at:

• Bananer står på listen over råvarer med aller størst risiko for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter.
  • Bananindustrien preges av dårlige arbeidsforhold: lange arbeidsdager, lønninger under minstelønnsnivå, korte eller ingen arbeidskontrakter, ubetalt overtid og manglende tilgang på mat og drikke i arbeidstiden er ikke uvanlig.
  • Mange plantasjer bruker store mengder sprøytemidler som skader miljøet og arbeidernes helse.
  • Fravær av uavhengige fagforeninger og i praksis forbud mot å fagorganisere seg er en viktig årsak til at mange bananarbeidere ikke får innfridd sine arbeidstakerrettigheter.
  • Mange småskalabønder er utsatt for et kraftig prispress fra eksportører, importører og dagligvarekjeder og klarer ikke møte konkurransen fra de store bananplantasjene.
  • Bananer er sårbare for stormer, flom, tørke – værfenomener som kommer stadig oftere som følge av klimaendringene. Værforandringene går særlig hardt ut over småbønder med dårlig økonomi.

Bananaksjonen 2019

Sekretariatet, Utviklings- og kompetanseetaten