Hvordan snakke med barn og unge om skytingen i Oslo natt til lørdag?

Helgens skyting har preget nyhetsbildet og det er ikke alltid så lett å vite hvordan vi kan snakke med barna våre om det.

PUBLISERT 26. juni 2022, kl 17.00:

Dersom barn og unge ikke vet eller forstår hva som har skjedd, kan de få skremmende fantasier og forestillinger som overgår virkeligheten. Det er derfor viktig at de får alderstilpasset informasjon om hendelsen. Det du sier må være sant, men du trenger ikke å fortelle alle detaljer.

La barnets spørsmål være styrende for hvor mye informasjon du gir. Barn pendler i større grad mellom normalitet og krise. Følg barnet og vær tilgjengelig når de har spørsmål, eller viser reaksjoner som frykt og sinne.

Gi alderstilpasset informasjon

• Gi så konkrete fakta som du kan, men vær varsom med bilder, lyder, video samt beskrivende detaljer. Følg med på hva barna ser av nyheter, også på sosiale medier. Ungdom trenger også veiledning til hvordan forholde seg til nyheter. En fin ting er å se nyheter sammen med ungdommen, samt vise interesse for de nyhetene de får med seg gjennom sosiale medier.
  • Vær konkret når du forteller om hva som skjedde og hvordan det går med de som ble rammet; «Det var en mann som skjøt på et utested i byen natt til lørdag. Det er to døde og flere ble skadet. Familiene til de som ble rammet får snakke med noen hvis de trenger det. De skadde får god hjelp av sykehusene og mange ville hjelpe dem når de ble skadet. I byen vår passer vi på hverandre når noen trenger hjelp, det er fint å tenke på.»

Gi forklaring

• «Vi vet ikke hvorfor han gjorde det han gjorde. Politiet jobber med å finne ut av det. Mange ble skadet og mange ble sinte og lei seg og redde. Det var en skremmende opplevelse for mange.»
  • «I Norge kan man være kjæreste med hvem man vil, det er ikke lov å skade eller drepe hvis man er uenig.»

Understrek at hendelsen er avsluttet

• «Mannen er i fengsel og kan ikke skade noen lenger.»
  • «Det som skjedde har blitt kalt terror. Det betyr ikke at det er krig i Norge, men at han ville skremme og skade mange.»
  • «Vi er trygge i Oslo/Norge, slike hendelser er ikke vanlige.»

Husk at alle reaksjoner er normale

• Barn og ungdom er ulike. Noen blir veldig påvirket av hendelser, andre blir mindre preget. Alt er normalt. Vis barnet eller ungdommen at du er tilgjengelig når de er klare for å snakke med deg. Ikke vær redd for å spørre hva barnet eller ungdommen din tenker på.
  • Vær interessert i barnet og ungdommens refleksjoner og reaksjoner selv om du ikke er enig eller ikke forstår.

Gi plass til refleksjoner

• Hvis barnet eller ungdommen din har noen tanker eller følelser de vil dele med deg, vær forståelsesfull og bekreft opplevelsen de har.
  • Kanskje har du et barn eller ungdom som kjenner seg ekstra berørt av at det homofile miljøet er rammet? Vær varsom med hvordan du ordlegger deg, vi vet ikke alltid hva som foregår på innsiden av barna våre.
  • Om du har barn eller ungdom som skal delta i en markering; tilby å være med. Og om det ikke passer, vis ekstra interesse og omsorg, både under, og i etterkant av, markeringen.

Gi håp

• Fortell om medmenneskelighet og hjelpen som ble gitt; «Politiet var raskt på plass og tok mannen etter veldig kort tid. Det var mange som hjalp dem som var skadet, og som gikk i tog etterpå for å vise sin støtte.»
  • Forklar at de aller fleste mennesker er greie og vil ikke skyte eller skade andre. Slike ting skjer veldig sjeldent.

Tips til slutt

• Barn trenger ofte hjelp til å ta til seg informasjon. Enkle formuleringer med tid til pauser og spørsmål underveis kan være hjelpsomt.
  • Ungdom kan trenge noen å lufte tankene med og de trenger å bli tatt på alvor for sitt ståsted.
  • Husk at barn og unge ikke alltid responderer så mye på det du forklarer eller forteller. Det du formidler er likevel veldig viktig for at de føler seg trygge og tatt på alvor.