Til innhold
Natur, kultur og fritid

Stabburet besøker et spirende og spiselig Oslo

Oppdag Oslo som en spirende og spiselig by med et omreisende stabbur! Reisen begynner på Losæter i august, der stabburet skal fylles med sesongens råvarer før vi reiser videre. På hvert sted samler vi råvarer og kunnskap fra forskjellige aktører gjennom workshops, kurs og andre aktiviteter. Til slutt arrangerer vi en fellesmiddag med mat dyrket i Oslo.

Omreisende stabbur

  • Oslo er europeisk miljøhovedstad, og MakersHub har i samarbeid med Bymiljøetaten laget en pop-up utstilling i et omreisende stabbur.
  • Stabburet besøker flere steder i Oslo med en utstilling som forteller historien om landbruket i Oslo fra 1000-tallet til i dag.
  • Stabburet skal spre og høste informasjon, inspirasjon og råvarer fra forskjellige steder i byen.

Historisk urbant landbruk

Urbant landbruk er et fjernt begrep for mange, men Oslo har alltid hatt et aktivt landbruk. For bare 100 år siden hadde Oslo kommune det syvende største landbruksarealet i landet, den tredje største fruktproduksjonen, den nest største potetproduksjonen, og den største gris- og fjærfeproduksjonen. Nå gjenstår bare ti prosent av dette jordbruksområdet, men de siste årene har Oslo kommune satset stort på urbant landbruk, og flere av de historiske gårdene i byen har blitt besøksgårder eller blir gjenopplivet med spennende dyrkningsprosjekter.

Skolegutter i en skolehage med bygninger i bakgrunnen

Åpning på Losæter i august

Stabburets reise begynner 21. august på Losæter som er et flott eksempel på hvordan urbant landbruk kan forvandle et grått restareal til en spirende møteplass. Losæter startet som et midlertidig kunst- og byutviklings eksperiment i 2011 i regi av Bjørvika Utvikling og Futurefarmers kunsterkollektiv. På den tiden var det vanskelig å tro at noe kunne gro der, men en fulltidsbonde og masse folkelig engasjement på stedet har vist det motsatte. I løpet av noen år har flere hundre mennesker engasjert seg for å skape et grønt byrom av grushaugen ved luftårnene på operatunnelen. Nå blir Losæter en permanent arena for kunst og matproduksjon. Bonden på Losæter er ansatt av Bymiljøetaten, som også driver de historiske besøksgårdene Bogstad besøksgård og Nordre Lindeberg gård.

Kornåker med bygninger i bakgrunnen.

Reisen går videre

Etter Losæter skal Stabburet reise videre til Ellingsrud i Groruddalen, hjertet av Oslos historiske landbruksområder. Deretter skal Stabburutstillingen settes opp på blant annet Internasjonale torgdager på Grønland, Grønn lørdag på Vålerenga, Økouka i Nedre Foss park, høsttakkefest hos Dyrkebakken i Marienlyst. 16. oktober har vi en avslutningsmiddag med mat dyrket i Oslo, i forbindelse med Verdens matvaredag.

Se hele reiseruten og aktiviteter (PDF 7,8MB)

Oppdag Oslos urbane landbruk

Urbant landbruk i Oslo har i dag mange ulike former og størrelser. For å feire det urbane landbruket under Miljøhovedstadsåret 2019 har Bymiljøetaten laget turforslag som lar deg besøke alt fra de eldste kolonihager og skolehager til nye innovative landbruksprosjekter.

Beter i ulike form og størrelser.Fotograf: Kristiansen, Iselin

Utforsk det spirende Oslo under Miljøhovedstadsåret 2019.

Om MakersHub

MakersHub er et ideelt arkitektkollektiv basert i Oslo som også driver en frivillig organisasjon med samme navn. De ble etablert i 2015 fordi de ønsket å handle på dagens sosiale utfordringer og være ambassadører for sosialt ansvarlige arkitekter. Gjennom ulike prosjekter bruker de design og arkitektur som verktøy for å redusere sosial ekskludering, øke inkludering og livskvalitet for marginaliserte grupper i samfunnet. De er spesialister på deltakelsesmetoder og bruker selvbygging som et verktøy for å øke verdighet og selvtillit.

Les mer om MakersHub Oslo

Om miljøhovedstaden Oslo

EU har kåret Oslo til europeisk miljøhovedstad 2019, i skarp konkurranse med 13 andre byer. Oslo vant fordi vi kan vise til noen av de beste resultatene og løsningene for en mer klima- og miljøvennlig by. Under miljøhovedstadsåret inviteres hele byens befolkning til å feire Oslo som en blågrønn by, mellom fjorden og skogen, der også urbant landbruk spiller en sentral rolle. 

Et barn løper gjennom en hage med høye bygninger i bakgrunnen.

Les mer om Miljøhovedstaden
 

 

 

 

Følg reisen og få mer informasjon om aktiviteter i stabburet på Facebook.