Koronatest og prøvesvar

Koronatest i Oslo er gratis ved kommunens teststasjoner. Se hvordan du bestiller time for koronatest og hvordan du får prøvesvar.

Bestill koronatest

Testen er gratis. Du kan bestille time til deg selv og dine barn under 18 år.

Bestill koronatest (logg inn)

Har du ikke mulighet til å bestille time på nett?

Har du ikke mulighet til å bestille time på nett, kan du teste deg på testsentre med drop-in-tilbud og de mobile teststasjonene. Du kan også bestille test gjennom fastlegen din, eller koronatelefonen.

Koronatelefonen

Kontakt oss for å bestille test om du ikke kan bestille på nett, eller for råd og informasjon om korona. Vi kan hjelpe deg på 23 ulike språk, og har også tilgang på tolketjeneste.

Oslo kommune tilbyr ikke attest før reise

Skal du reise til utlandet og trenger attest på at du er testet? Ring fastlegen din eller en privat aktør som har testtilbud. Du må selv betale for undersøkelse og prøvetaking (ingen HELFO-refusjon).

Slik avbestiller du koronatest

Det er viktig at du holder deg til timen du har bestilt så langt det lar seg gjøre, og kun avbestiller dersom det er strengt nødvendig, da dette skaper merarbeid for kommunen. 

  • Har du fått time gjennom koronatelefonen eller annet helsepersonell, ring koronatelefonen eller fastlegen for å avbestille.
  • Har du bestilt timen på nett, kan du avbestille under. Timen din blir slettet når du har sendt inn skjemaet.

Avbestill koronatest (logg inn)

Får du SMS om timeavtalen din etter at du har avbestilt timen, kan du se bort fra denne. 

Husk at du kanskje skal være i karantene selv om du ikke lenger har behov for testen. Du har selv ansvar for å undersøke om du fortsatt skal være i karantene.

Drop-in og mobile teststasjoner

Ved teststedene som har drop-in, og de mobile teststasjonene, kan du teste deg uten å bestille time. Er du under 16 år, må du ha samtykke fra dine foreldre/foresatte. 

Se hvor du finner drop-in og mobile teststasjoner og når du kan teste deg.

Slik foregår testen

Standard testmetode ved teststasjoner er PCR-test i fremre nese. Prøven analyseres på laboratorium. Det tas ikke antistofftest.

Unntaket er barn og unge som skal teste seg ut av karantene og som ikke allerede gjør dette gjennom massetesting i regi av sin skole. De vil som hovedregel testes med hurtigtest for å avkrefte smitte, men må følge opp med en PCR-test dersom hurtigtesten er positiv. Merk at de mobile teststasjonene ikke tilbyr hurtigtester.

Les mer om test av barn og unge ut av karantene her.

Du trenger ikke ha oversikt over hvilken type test du skal ta selv, dette har det enkelte teststed rutiner på. 

Merk at disse reglene gjelder kommunale teststeder, og ikke nødvendigvis bestemmelser for private testtilbud.

Informasjon om regler for karantene og isolasjon finnes på FHI sine nettsider, og eventuelle spørsmål utover dette kan rettes til koronatelefonen.

Testing av barn

Vi tester barn på samtlige teststasjoner. Hvis du ønsker en legevurdering må du kontakte lege.
Er du under 16 år, må du ha samtykke fra dine foreldre/foresatte.

Disse bør ta en koronatest

Alle som vil teste seg, kan få ta en koronatest. Vi anbefaler at du tester deg hvis du:

Slik får du prøvesvar

Resultatet er tilgjengelig på helsenorge.no 1- 4 døgn etter at du tok testen for standard PCR-test.

Ved hurtigtest kan prøvesvar forventes innen 3 timer. Merk at hurtigtest benyttes i forbindelse med massetesting av barn og unge ut av karantene. Alle som tester positivt for koronavirus ved en av Oslo kommune sine teststasjoner blir kontaktet av smittevernteamet. 

Tar du en hurtigtest på egen hånd, må du lese av prøvesvaret selv og ved positiv hurtigtest må du sørge for å bekrefte prøvesvaret med en ny PCR-test ved en teststasjon så raskt som mulig. Husk å være i isolasjon frem til prøvesvaret foreligger. Ubeskyttede (ikke-vaksinerte) og barn (selv om de er del av massetesting i regi av sin skole) i samme husstand, må også i karantene frem til prøvesvar er mottatt. Ved positiv PCR-test blir smitteteamet automatisk varslet, og de vil ta kontakt med deg og gi informasjon om hva du skal gjøre videre.

For å få varsel på mobiltelefon eller e-post når resultatet er klart, må du ha en brukerkonto på helsenorge.no.

Finn prøvesvar (logg inn)

Har du barn under 16 år som har tatt koronaprøve, finner du prøvesvaret deres også på helsenorge.no.

Hvis du ikke har MinID eller BankID

Hvis du ikke har tilgang på MinID eller BankID, personnummer eller D-nummer, kan du ringe fastlegen din eller koronatelefonen på 21 80 21 82, for å få testresultatet. 

Etter koronatesten

Se hva du skal gjøre etter at du har tatt en koronatest.

Karantene og isolasjon

Er du syk skal du holde deg hjemme og unngå mennesker du ikke bor med, til du bare har restsymptomer og har fått negativt prøvesvar.

Har du vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus skal du være i karantene i 10 døgn. Hvis du tester negativt på en PCR-test som er tatt tidligst 7 dager etter at du gikk inn i karantene, så kan karantenetiden stoppe når det negative prøvesvaret foreligger. Vi anbefaler at du tester deg i karantenetiden selv om du ikke har symptomer. 

Dersom du har gjennomgått covid-19 siste 12 måneder eller er fullvaksinert 1 uke etter andre dose og ikke har symptomer behøver du ikke å være i karantene eller teste deg. De som bare er delvis vaksinert slipper karantene, men må ta en PCR-test mellom dag 3-7 etter at man er registrert som nærkontakt til en smittet person. 

Du er selv ansvarlig for å opprettholde karantenereglene.

Les mer om karantene og hva du skal gjøre etter du har tatt koronatesten.

Hvis du er nærkontakt, eller tester positivt for koronavirus  

Hvis det er vanskelig å holde avstand til de du bor sammen med når du har testet positivt eller er nærkontakt, kan du si ifra om dette når du blir oppringt av smittesporere fra bydelen. Bydelen du bor i kan tilby deg et annet sted å være, og dekker kostnadene for oppholdet. Du kan ikke bestille oppholdet selv, det er det smittesporere i bydelen som gjør.

Test av barn og unge i skoler og barnehager

Testing kan erstatte smittekarantene for barn og unge i aldersgruppen 0-18 år. Nære kontakter til den smittede må fortsatt i karantene, for eksempel husstandsmedlemmer, bestevenner, kjærester og tilsvarende.

Les mer om test av barn og unge i skoler og barnehager her.