Koronavirus

Testing og prøvesvar

Du bør teste deg hvis du har symptomer på koronavirus, har vært i «røde områder» i utlandet, har vært i nær kontakt med noen som er smittet av korona, eller om du er bedt om å ta test av Oslo kommune.

Slik får du time for testing

Du kan få time for koronatesting hvis du enten:

 • har symptomer på koronavirus
 • har vært i utlandet, i røde land/regioner
 • har vært i nær kontakt med noen som har påvist korona
 • er bedt om å ta test fra Oslo kommune

Jeg har symptomer på koronavirus

Har du fått akutt luftveisinfeksjon eller har symptomer på koronavirus kan du bestille test selv nedenfor. De vanligste symptomene på koronavirus er feber, hoste, tungpustethet og tap av smak- eller luktesans. Du kan ha koronavirus, også med andre eller ingen symptomer.  Se oversikt over symptomer på koronaviruset (fhi.no).

Jeg har vært i utlandet

Har du vært i land eller region med høy smittespredning (røde land/regioner) de siste 10 dagene, kan du bestille test selv nedenfor. Se hvor mye smitte det er i ulike land og områder.

Har du vært i land eller region med med lav smittespredning (gule land/regioner) og er symptomfri, trenger du ikke å være i karantene eller teste deg.

Jeg har vært i nær kontakt med noen som har påvist korona

Smittevernteamet vil ringe deg for å avtale testing. Blir du ikke kontaktet innen tre dager, kan du bestille test selv. Se definisjon av nærkontakt (fhi.no).

Jeg er bedt om å ta test fra Oslo kommune

Er du kontaktet av Oslo kommune i forbindelse med pågående utbrudd av korona på for eksempel en skole, bør du bestille time til test. Dette gjelder selv om barnet ikke opplever symptomer på korona.

Bestill koronatest

Du kan bestille time til deg selv og dine barn under 18 år.

Bestill koronatest (logg inn)

Du får SMS med testtid og sted etter at du har bestilt testing. Du er ikke glemt, selv om det kanskje tar litt tid før du får SMS.

Du må holde deg hjemme og unngå mennesker du ikke bor med fram til du er symptomfri og har fått negativt prøvesvar.

Hurtigtester

Fra og med 2. november starter Oslo kommune å teste ut hurtigtester for korona på Aker teststasjon. Alle som blir testet på Aker teststasjon, vil få tilbud om en hurtigtest i tillegg til den vanlige testen. Prøven til hurtigtesten blir tatt i nesen. Du kan lese mer om hvordan hurtigtesten fungerer på Helsedirektoratets side.

Ikke mulighet til å bestille testing selv?

Har du ikke mulighet til å bestille time på nett, ring fastlegen din. Hvis fastlegen ikke er tilgjengelig, kan du ringe koronatelefonen. Se telefonnummer og åpningstider for koronatelefonen nederst på denne siden.

Oppfyller du ikke kriteriene for testing?

Mistenker at du kan være smittet uten at du oppfyller kriteriene, kan fastlegen din eller koronatelefonen vurdere om du bør testes. Se telefonnummer og åpningstider for koronatelefonen nederst på denne siden.

Skal du reise til utlandet og trenger attest på at du er testet? Ring fastlegen din eller en privat aktør som har testtilbud. Oslo kommune tilbyr ikke denne typen testing. Du må selv betale for undersøkelse og prøvetaking (ingen HELFO-refusjon).

Slik foregår testen

Vi tar prøver fra hals og nese. Prøvene viser om du har koronavirus. Vi tar ikke antistofftest.

Resultatet er som regel klart om 1-4 døgn.

Teststeder

Det er flere teststeder i Oslo. Hvor du får time er avhengig av hvor du bor og om du har bil. 

Det er ikke mulig å ta direkte kontakt med eller bestille time hos teststedene. 

Pris

Det er gratis å ta testen. 

  Slik får du prøvesvar

  Alle som tester positivt for koronavirus blir kontaktet av smittevernteamet.

  Resultatet er tilgjengelig på helsenorge.no 1-4 døgn etter at du tok testen. 

  Du får ikke noe varsel når resultatet er klart, men må sjekke helsenorge.no selv. 

  Finn prøvesvar (logg inn)

  • Har du barn under 16 år som har tatt koronaprøve, finner du prøvesvaret deres også på helsenorge.no.
  • Dersom du ikke kan logge deg inn på helsenorge.no, eller har spørsmål til prøvesvaret, kan du kontakte fastlegen.

  Etter koronatesten

  Se hva du skal gjøre etter at du har tatt en koronatest.

  Slik avbestiller du time

  Hvis du ikke lenger har behov for testing, eller ikke kan møte til den oppsatte tiden, må du avbestille testen. Det er viktig at du avbestiller timen hvis du ikke kan komme, slik at vi kan gi den til andre som vil teste seg.

  • Har du fått time gjennom koronatelefonen eller annet helsepersonell, ring koronatelefonen eller fastlegen for å avbestille.
  • Har du bestilt timen selv på nett via vårt skjema, kan du avbestille under. Timen din blir slettet når du har sendt inn skjemaet.

  Avbestill koronatest (logg inn)

  Får du SMS om timeavtalen din etter at du har avbestilt timen, kan du se bort fra denne. 

  Husk at du kanskje skal være i karantene selv om du ikke lenger har behov for testen. Du har selv ansvar for å undersøke om du fortsatt skal være i karantene.

  Karantene og isolasjon

  Er du syk skal du holde deg hjemme og unngå mennesker du ikke bor med, til du er symptomfri og har fått negativt prøvesvar.

  Har du vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus eller vært i røde land eller regioner, skal du være i karantene i 10 døgn uansett om du ikke har blitt koronatestet eller du har fått et negativt prøvesvar. Du er selv ansvarlig for å opprettholde karantenereglene.

  Les mer om karantene og hva du skal gjøre etter du har tatt koronatesten.

  Åpningstider for koronatelefonen

  • hverdager: 08:30-15:00
  • lørdag og søndag: 09:00-15:00

  Telefonnummer: 21 80 21 82

  Har du alvorlige luftveissymptomer, ring fastlegen din. Er ikke fastlegen tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente, ring legevakten på 116117. Ved livstruende sykdom, ring 113.