Prøvesvar på koronatest

Her får du informasjon om hva som skjer videre når du har blitt testet for koronavirus.

Vi oppfordrer alle som testes for korona om å holde seg hjemme og unngå andre mennesker til prøvesvaret er klart. Dette gjelder særlig dersom du har symptomer.

Finn prøvesvar

Vanlig koronatest på teststasjon (PCR-test)

Resultatet er tilgjengelig på helsenorge.no 1-4 døgn etter at du tok vanlig PCR-test ved en teststasjon. 

Finn prøvesvar (logg inn)

  • Har du barn under 16 år som har tatt koronatest, finner du prøvesvaret deres på helsenorge.no.
  • Dersom du ikke kan logge deg inn på helsenorge.no, eller har spørsmål til prøvesvaret, kan du kontakte din fastlege.

Hvis du ikke har tilgang på MinID eller BankID, personnummer eller D-nummer, kan du ringe fastlegen din eller koronatelefonen på 21 80 21 82, for å få testresultatet. 

Hurtigtest

Ved hurtigtest kan prøvesvar forventes innen 3 timer. Alle som tester positivt for koronavirus ved en av Oslo kommune sine teststasjoner blir kontaktet av smittevernteamet. 

Tar du en hurtigtest på egen hånd, må du lese av prøvesvaret selv og ved positiv hurtigtest må du sørge for å bekrefte prøvesvaret med en ny PCR-test ved en teststasjon så raskt som mulig. Husk å være i isolasjon frem til prøvesvaret foreligger. Ubeskyttede (ikke-vaksinerte) og barn (selv om de er del av massetesting i regi av sin skole) i samme husstand, må også i karantene frem til prøvesvar er mottatt. Ved positiv PCR-test blir smitteteamet automatisk varslet, og de vil ta kontakt med deg og gi informasjon om hva du skal gjøre videre.

Hvis koronatesten påviser smitte

Hvis du ser at resultatet av testen din er «Påvist», «Positiv» eller «POS», betyr det at du er smittet med koronavirus og må isolere deg hjemme. Hjemmeisolering betyr at du skal være hjemme og ikke gå ut.

Dersom du har tatt test ved en teststasjon, vil du bli ringt opp av smittevernteamet i din bydel som gir deg informasjon om hva det betyr å være smittet og hva som skjer videre. Kommunen vil varsle de nærkontaktene som har plikt til å gjennomføre smittekarantene, for eksempel de du bor med og de andre nærkontaktene du oppgir som er utsatt for mest smitte. Du har selv ansvaret for å varsle øvrige nærkontakter og anbefale de å ta en koronatest hvis du har testet positivt for korona. Dette gjelder også fullvaksinerte øvrige nærkontakter. 

Dersom du tar en hurtigtest selv eller på ditt barn som del av massetesting på skoler og i barnehager, må du selv lese av prøvesvaret og sørge for å ta en ny PCR-test for å bekrefte prøvesvaret. Du skal ha mottatt mer informasjon om dette fra skolen eller barnehagen du tilhører.

Du vil i tillegg få tilbud om videre oppfølging digitalt via appen MyDignio. Les mer om digital oppfølging.

Hvis koronatesten ikke viser smitte

Hvis du ser at resultatet av testen din er «Ikke påvist», «Negativ» eller «NEG», er du ikke smittet med koronavirus, og kan leve som normalt. Har du symptomer på forkjølelse eller influensa, råder vi deg til å holde deg hjemme til du bare har lette restsymptomer. 

Les om karantene, isolasjon og testregime

Hvis koronatesten verken påviser eller avkrefter smitte

I noen få tilfeller er prøvesvaret verken «Påvist» eller «Ikke påvist». Det kan også ligge en setning «Se kommentar» eller «inkonklusiv». Får du dette prøvesvaret, må du bestille en ny koronatest.

Du kan kontakte fastlegen din dersom du har spørsmål. 

Oppsøk hjelp hvis din helsetilstand blir dårligere

Har du alvorlige luftveissymptomer, ring fastlegen din. Er ikke fastlegen tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente, ring legevakten på 116117. Ved livstruende sykdom, ring 113.

Gi beskjed på telefonen dersom du er bekreftet smittet av korona.