Koronatest og prøvesvar

Stor pågang for koronatest

Det er mange som ønsker å teste seg nå. Derfor er det noe økt ventetid for time til koronatest.

Koronatest i Oslo er gratis ved kommunens teststasjoner. Se hvordan du bestiller time for koronatest og hvordan du får prøvesvar.

Bestill koronatest

Testen er gratis. Du kan bestille time til deg selv og dine barn under 18 år.

Bestill koronatest (logg inn)

 • Du får en oversikt over aktuelle teststeder når du logger deg inn for å bestille time. Da kan du velge hvor du vil teste deg. Du får en bekreftelse på SMS med testtid og sted etter at du har bestilt testing. 
 • Du kan ikke møte opp uten å ha bestilt time, bortsett fra på testsentre med drop-in-tilbud og de mobile teststasjonene.
 • Har du ikke mulighet til å komme deg til teststedet, kontakt koronatelefonen.
 • Har du eller barnet ditt behov for ekstra tilrettelegging ved testing, kontakt koronatelefonen.
 • Du har selv ansvar for å holde deg oppdatert på om du skal være i karantene eller isolasjon frem til du mottar prøvesvaret. Les mer karantene og isolasjon her.
 • Er du student ved SiO? Du kan avtale testing hos SiO her.  
 • Oslo kommune gir ikke ut attest på negativ koronatest (Fit 2 Fly-attest) ved våre teststasjoner. Ønsker du en slik attest må du teste deg hos en privat test-leverandør. 

Har du ikke mulighet til å bestille time på nett?

Har du ikke mulighet til å bestille time på nett, kan du teste deg på testsentre med drop-in-tilbud og de mobile teststasjonene. Du kan også bestille test gjennom fastlegen din, eller koronatelefonen.

Avbestill koronatest

Det er viktig at du holder deg til timen du har bestilt så langt det lar seg gjøre, og kun avbestiller dersom det er strengt nødvendig, da dette skaper merarbeid for kommunen. 

 • Har du fått time gjennom koronatelefonen eller annet helsepersonell, ring koronatelefonen eller fastlegen for å avbestille.
 • Har du bestilt timen på nett, kan du avbestille under. Timen din blir slettet når du har sendt inn skjemaet.

Avbestill koronatest (logg inn)

Får du SMS om timeavtalen din etter at du har avbestilt timen, kan du se bort fra denne. 

Husk at du kanskje skal være i karantene selv om du ikke lenger har behov for testen. Du har selv ansvar for å undersøke om du fortsatt skal være i karantene.

Drop-in og mobile teststasjoner

Ved teststedene som har drop-in, og de mobile teststasjonene, kan du teste deg uten å bestille time. Er du under 16 år, må du ha samtykke fra dine foreldre/foresatte. 

Se hvor du finner drop-in og mobile teststasjoner og når du kan teste deg.

Slik foregår testen

Standard testmetode ved teststasjoner for voksne er PCR-test i fremre nese. Prøven analyseres på laboratorium. Det tas ikke antistofftest. Du kan ikke ta hurtigtest på de mobile teststasjonene.

Du trenger ikke ha oversikt over hvilken type test du skal ta selv, dette har det enkelte teststed rutiner på. 

Informasjon om regler for karantene og isolasjon finnes på FHI sine nettsider, og eventuelle spørsmål utover dette kan rettes til koronatelefonen.

Testing av barn

Vi tester barn på samtlige teststasjoner. Hvis du ønsker en legevurdering må du kontakte lege.
Er du under 16 år, må du ha samtykke fra dine foreldre/foresatte.

Les mer om test av barn og unge ut av karantene

Disse bør ta en koronatest

Alle som vil teste seg, kan få ta en koronatest. Vi anbefaler at du tester deg hvis du:

Prøvesvar

Oslo kommune gir ikke ut attest på negativt testsvar (Fit 2 Fly-attest) ved våre teststasjoner. Ønsker du en slik attest må du teste deg hos en privat test-leverandør. 

Slik finner du prøvesvar på vanlig koronatest på teststasjonen og hurtigtest.

Karantene og isolasjon

Er du syk skal du fremdeles holde deg hjemme, teste deg og unngå mennesker du ikke bor med, til du bare har restsymptomer og har fått negativt prøvesvar. Dette gjelder også deg som er vaksinert. Dersom du tester positivt for korona, er du pålagt isolering i fem dager. Husk da å varsle alle nærkontakter.

Bor med eller nær smittet

Regler for deg som bor med en smittet eller er tilsvarende nær, som kjæreste og bestevenn:

 • Hvis du er fullvaksinert, delvaksinert eller har gjennomgått covid-19 for mindre enn 12 måneder siden, skal du ta en test straks du får vite at du er nærkontakt. Ved negativ test kan du gå ut av karantene, men du er pliktig til å teste deg på nytt i løpet av de neste 7 dagene.
 • Hvis du er uvaksinert skal du ta en test straks du får vite at du er nærkontakt. Ved negativ test kan du gå ut av karantene, men du plikter å følge testregimet som beskrevet under i syv dager for å unngå videre karantene.

Testregime for uvaksinerte for å unngå karantene

Selvtest med hurtigtest i syv dager:

 • Dersom du tar en hurtigtest hver dag i syv dager og får negativt svar, trenger du ikke lengre å teste deg og kan leve som normalt. Du får beskjed fra smittevernsteamet i din bydel om hvor, når og hvordan du kan hente hurtigtestene. 
 • Tester du positivt på en hurtigtest må denne bekreftes med en vanlig koronatest (PCR) på en teststasjon. Fram til du får svar på PCR-testen er du i isolasjon. 

PCR-test annenhver dag i syv dager:

 • Dersom du tar en PCR-test (vanlig koronatest på en teststasjon) annenhver dag i syv dager og får negativt svar på alle testene, kan du leve som normalt.
 • Du kan leve som normalt mens du venter på testsvarene, men dersom du får symptomer på korona må du isolere deg hjemme til du får negativt svar. Husk at du selv er ansvarlig for å opprettholde karantenereglene.

Er du øvrig nærkontakt, som kollega eller medelev?

 • Følg med på helsetilstanden din i ti dager. Ha lav terskel for å teste deg dersom du får symptomer.
 • Er du uvaksinert bør du ta en test så snart du får beskjed om at du er øvrig nærkontakt.
 • Tar du en selvtest som blir positiv, må du ta kontakt med kommunen.

Mer om karantene og isolasjon

Test av barn og unge i skoler og barnehager

Massetesting i skolene er et effektivt tiltak for å slå ned på smitte blant barn og unge.

Les mer om test av barn og unge i skoler og barnehager her.