Nå blir det Fyll dagene-messe igjen! 

Etter to år med begrensede muligheter for fysiske arrangementer blir det endelig Fyll dagene jobb- og fritidsmesse igjen. Tirsdag 13. september 2022 vil Samfunnssalen i Oslo fylles med utstillere som kan tilby noe å fylle dagene med.

Ambassadører for Fyll dagene
Ambassadører for Fyll dagene. Bilde: Liz Palm
Fyll dagene-messa er et arrangement for personer som har, eller har hatt rusproblemer og/eller psykiske utfordringer, og som ønsker noe meningsfullt å stå opp til, enten det er jobb eller andre aktiviteter. Fyll dagene ønsker å vise frem mangfoldet av jobb- og fritidstilbud som finnes, og inspirere til å ta steget.

– Det er viktig å planlegge tiden etter behandling så tidlig som mulig. Hvis jeg hadde kommet rett til en kommunal leilighet med altfor mye tid i sofaen hadde veien tilbake til tryggheten i rusmiljøet vært kort, sier Alf Jon Hansen, arbeidsleder i Nyttig Arbeid

Messa er et møtested, et minglested, gratis og åpent for alle. Her vil ulike aktører være tilgjengelig for en prat med personer som ønsker seg en meningsfull hverdag. Utstillerne representer et mangfold av tilbud innen jobb og karriereveiledning, kurs og utdanning, trening og fritid, fellesskap, rådgivning og mye annet.

Facebook-arrangement 13. september

Foredrag i auditorium med mennesker
Foredrag i auditorium med mennesker. Bilde: Oslo kommune

Livet er bra!

I 2020 og 2021 ble messa erstattet av digitale arrangementer på grunn av pandemien. Fyll dagene samarbeidet da med Petter Uteligger, som blant annet har laget filmproduksjonen “Livet er bra” (vimeo.com) der vi møter flere som har funnet noe å fylle dagene med.

Vi møter blant annet Albin fra Back in the Ring som tidligere har vært innsatt og nå underviser gangsteryoga i fengsel, Alf som forteller om veien fra kriminell til jobb i Nyttig Arbeid, illustratør Nina som har funnet ut at hun ikke trenger å være rusa for å være kreativ, og Nice som har fått jobb via sin kontaktperson i Ungbo.

– Felles for alle oss mennesker, uavhengig av bakgrunn, er at vi søker etter å fylle dagene med noe som oppleves som meningsfullt, enten det er gjennom fritidsaktiviteter eller jobb, sier filmprodusent Petter Nyquist

Ta en titt på 2-minutters introduksjon til filmen.

Fyll dagene har samarbeidet med Petter Uteligger om digitale produksjoner under pandemien.
Fyll dagene har samarbeidet med Petter Uteligger om digitale produksjoner under pandemien. Bilde: Liz Palm

Samlet oversikt over tilbud i Oslo

Fyll dagene startet som en jobb- og fritidsmesse i 2017, etter at brukerplankartleggingen i Oslo viste at 8 av 10 personer som mottar kommunale tjenester på bakgrunn av rus- eller psykisk helseproblematikk, ikke har arbeid eller aktivitet å gå til.

I mars 2020 ble det laget en samlet oversikt over tilbud i Oslo som nå teller over 90 tilbud.

Tre menn prater
Tre menn prater. Bilde: Oslo kommune

Ambassadører besøker institusjoner

De to siste årene har Fyll dagene-ambassadører med egenerfaring fra rus og/eller psykiske helse, besøkt institusjoner. Ambassadørene reiser ut til døgninstitusjoner og fengsler, og besøker både pasienter, innsatte og ansatte, hvor de forteller om Fyll dagene og sin egen reise til en bedre hverdag.

– Vi møter i blant kjentfolk fra miljøet, forteller Linda som i dag jobber i Nyttig Arbeid

Beboerne hun har møtt på institusjoner blir inspirert i møte med Linda og de andre ambassadørene, som viser at endring er mulig.

Bli med på Fyll dagene 2022