Demens

Råd for dagliglivet med demens

Råd til deg som nylig har fått demensdiagnose

Få en kontaktperson

Hvis du nettopp har fått en demens diagnose anbefaler vi deg å få en kontakt i din bydel. Din kontakt kan gi deg råd i tiden fremover og også bistå deg om du skulle trenge hjelp. Demenskoordinatoren i din bydel har informasjon om dette.

Sosialt samvær gjør dagen god

• Vær sammen med familien din
  • Hold kontakten med vennene dine
  • Ha kontakt med naboene dine
  • Få en aktivitetsvenn (Nasjonalforeningen)
  • Fortsett å delta i miljøer du tilhører, jobb hvis du kan
  • Via videosamtale på for eksempel Skype kan man se hverandre og snakke sammen, selv om man er langt fra hverandre.

Gjør boligen mest mulig praktisk

Du kan få hjelp fra dine nærmeste til å gjøre boligen praktisk å leve i. Du kan også få hjelp fra bydelen du bor i.

• Ryddige rom kan gjøre dagliglivet enklere. Det er lurt å ta bort møbler og saker du ikke bruker.
  • Nok lys kan gi deg bedre oversikt. Det hjelper med godt lys der hvor du spiser, leser eller lager mat.
  • Lysrefleks på blanke flater kan gjøre det vanskelig å se. Prøv å skjerme for dette.
  • Merk dører og skuffer med stor skrift eller symboler, slik at det blir lettere å finne frem.
  • Mønster på møbler, tekstiler, gulv og vegger kan være urolig å se på. Ensfarget kan ofte være best.
  • Objekter blir lettere å oppfatte når de har kontrastfarge til underlag eller bakgrunn.

​Flere tips og råd på:

Dette kan du gjøre for helsen din

Her finner du gode råd om livsstil. Disse er fine å følge i den grad du kjenner at du klarer.