Tangen barneinstitusjon og familiehjem
Kontakt
Kontaktperson
Avdelingsleder Karl Magnus Jansson Schlytter
Telefon
E-post
Postadresse
Postboks 6726, St. Olavs plass, 0130 OSLO
Besøksadresse
Leangbukta 3, 1392 VETTRE
Tangen barneinstitusjon og familiehjem
Tangen barneinstitusjon gir tilbud til fem barn i alderen 7 – 12 år. I tillegg har Tangen tilbud om inntil seks plasser i familiehjem. Tangen familieavdeling er underlagt Tangen barneinstitusjon.
Vi rekrutterer og følger opp familiehjem i henhold til søknader fra bydelene i Oslo. Vi tar i mot plasseringer etter Lov om barneverntjenester §§ 4-4, 6. ledd, 4-12 og 4-6, 1. og 2. ledd.
Tangen ligger i Leangbukta i Asker kommune. Det er god bussforbindelse til Oslo.
Hvordan er det å bo på Tangen barneinstitusjon?
På Tangen tilrettelegger vi for at barna har aktiviteter de liker både på Tangen og i nærmiljøet. Tangen har stor hage med lekeplass, og vi disponerer en hytte med båt noen kilometer lenger sør. Det er gode muligheter for aktiviteter i nærmiljøet.
Noen barn fortsetter på sin opprinnelige skole mens andre barn bytter skole. Dette avgjøres i samarbeid med skolen, barneverntjenesten, PPT og foresatte. Det ligger både barneskole og en spesialskole i nærheten av Tangen.
Struktur og rutiner er elementer i institusjonshverdagen, som skaper forutsigbarhet og trygghet for barna. Det legges vekt på faste strukturer og rutiner i forhold til måltider, leggetider, leksetider, aktiviteter, møter og arrangementer.
Vi som jobber på Tangen barneinstitusjon
Institusjonen har 15 årsverk. På dagtid og om kvelden er det tre ansatte på jobb og om natten er det både en våken og en hvilende nattevakt. De fleste ansatte har utdanning som barnevernspedagog eller sosionom. Institusjonen har også tilknyttet en psykolog som veileder personalet og bidrar i tilrettelegging av det miljøterapeutiske tilbud til hvert enkelt barn.
Slik jobber vi på Tangen barneinstitusjon
Hvert barn har to særkontakter (særkontaktteam) som har ansvar for den daglige oppfølgningen av barnet. Teamet har også hovedansvar for samarbeidet med barnets familie, nettverk og samarbeidspartnere.
Tangen barneinstitusjon arbeider systematisk etter «Differensiert miljøterapeutisk metode», og har integrert verdier fra «Traumebevisst omsorg» etter en større opplæringssatsning i samarbeid med RVTS.
Om familiehjem
Et familiehjem er et forsterket fosterhjem. Det innebærer at familien skal være godkjent som fosterhjem. I tillegg er det krav om at en av foreldrene er hjemme på heltid samt at familien vurderes som egnet til å håndtere komplekse og utfordrende omsorgsoppgaver. Et familiehjem er et alternativ og et supplement til en barneverninstitusjon.
Forsterkningen innebærer at den av foreldrene som ikke har annet arbeid møter på avdelingsmøter, deltar i intern og ekstern opplæring og får veiledning. Familien får kontinuerlig oppfølging av familiekonsulentene på Tangen. Familiehjemmene får avlastning i regi av institusjonen.
Vi som jobber med familiehjem
Vi er tre familiekonsulenter som jobber med familiehjem. Familiekonsulentene har bred erfaring fra blant annet institusjonsarbeid, psykiatri, barneverntjeneste og veiledningsarbeid.
Vi er tverrfaglig sammensatt, noe som oppleves å være en styrke i vårt praktiske arbeid. De ansatte er psykiatrisk sykepleier, barnevernspedagog med videreutdanning i familieterapi og veiledning og sosionom med mastergrad i internasjonalt barnevern, Marte Meo sertifisering, COS-P sertifisering samt klinisk spesialisering i barn og unges psykiske helse.
I tillegg har vi psykolog tilknyttet avdelingen.
Slik jobber vi med familiehjem
Vi arbeider tilknytningsorientert og traumebevisst. Barnets/ungdommens tilknytningsmønster og omsorgserfaringer brukes aktivt i familiehjemavdelingens tilnærming ovenfor familiehjemmene. Alle familiehjemmene får opplæring i traumebevisst omsorg.
Vi har fokus på hvilke atferdsstrategier barnet/ungdommen har utviklet som følge av tidligere omsorgserfaringer. I samråd med familiehjemmene arbeides det bevisst med å «gå bak» barnets atferd og tilby barnet/ungdommen gjentatte nye omsorgserfaringer for å lykkes i etablering av tilknytning og endringsarbeid av barnets indre arbeidsmodeller.
Hvordan er det å være familiehjem?
Familiehjemmene får opplæring, kursing og veiledning individuelt og i gruppe med andre familiehjem. De individuelle behovene til barnet/ungdommen og familiehjemmet vil variere, og familieavdelingen tilbyr for eksempel familiesamtaler, arbeid med biologisk familie, samarbeid med barne- og ungdomspsykiatri og lignende. Vi er opptatt av fleksible løsninger tilpasset den enkeltes behov.
Alle Tangens familiehjem har tilbud om inntil 35 fridager per år. Faste avlastere følger opp barna disse dagene. Der det er hensiktsmessig kan samvær med biologisk familie samkjøres med familiehjemmets fridager.
Familiekonsulentene har ordinær arbeidstid, men institusjonen kan kontaktes ved behov for råd/veiledning ved uforutsette situasjoner utenom ordinær arbeidstid.