Viktigere enn noen gang å velge Fairtrade

Oslo fyller ti år som Fairtrade-hovedstad. Merkeordningen som sikrer rettferdig handel globalt har knapt vært viktigere enn i år 2021, ifølge ordfører Marianne Borgen.

Ti år som Fairtrade-hovedstad. Les rapporten her (PDF 1MB)

Arbeidet med FNs bærekraftmål har blitt svekket som følge av koronapandemien. Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår at 225 millioner fulltidsjobber har gått tapt i 2020, noe som hemmer alle nivåer av bærekraftsarbeid.

Portrett av Oslos ordfører Marianne BorgenOrdfører Marianne Borgen er stolt av Oslo som fyller ti år som Fairtrade-kommune. Foto: Oslo kommune/Sturlason.Desto viktigere er det å velge Fairtrade, sier ordfører Marianne Borgen.
– Jeg er stolt over at Oslo nå fyller ti år som Fairtrade-kommune. Den siste tiden har gitt oss en påminnelse om hvor sårbare vi er, og hvor viktig det er å sikre klimavennlige leverandørkjeder som skaper trygge arbeidsplasser, sier Borgen.

Bruk makten du har

Ordføreren oppfordrer osloboere til å bruke innkjøpsmakten vi alle har, enten du kjøper varer til arbeidsplassen, eller velger Fairtrade når du står ved butikkhylla.

Graf: Total omsetning av Fairtrade-produkter i dagligvarehandelen i Oslo. 2018: 81,1 millioner kroner 2019: 82,3 millioner kroner 2020: 99,4 millioner kronerTabellen viser total omsetning av Fairtrade-produkter i dagligvarehandelen i Oslo*. Fotograf: Oslo kommune. – Vi må samarbeide for å motvirke sult, fattigdom og miljøødeleggelser. For det er jo sammen vi skaper en mer solidarisk, rettferdig og bærekraftig verden, sier Borgen.

Reagerer på urettferdighet

Portrett av Lars Bjarne Nikolaisen.Lars Bjarne Nikolaisen er barnehagestyrer og er opptatt av å lære barna om bærekraft. (Foto: Privat). Fotograf: Privat.– Unger har en veldig sterk rettferdighetssans. Selv om de ikke forstår konsepter som Fairtrade og bærekraft, blir de ordentlig opprørte hvis de opplever noe som urettferdig eller uetisk. For eksempel hvis noen forsøpler i naturen eller er slemme mot fiskene i havet. Det tenker jeg at vi voksne burde være også, sier Lars Bjarne Nikolaisen.

Han er barnehagestyrer i Akersbakken barnehage, og mener barnehagene har en viktig oppgave i å lære opp barna til å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. De velger Fairtrade, og dyrker både poteter, sukkererter og solsikker for lære barna om verdikjeden for mat.

– Barna skal forstå at potetene vokser i jorda, og ikke kommer ferdig vasket i en praktisk plastikkemballasje, sier Lars Bjarne.

Fairtrade er mer enn mat og roser

Roser, bananer, kaffe og kakao er noen av de mest kjente varene som er merket med Fairtrade. Nå er Oslo kommune først ute med Fairtrade for helsesektoren.

Portrett av fagansvarlig Stine Foss (Foto: Oslo kommune)Fagansvarlig Stine Foss. Fotograf: Oslo kommune.– Med den nye offentlige avtalen for vask og leie av arbeidstøy og institusjonstøy utvider vi horisonten for Fairtrade-produkter i kommunen. Samtidig bidrar vi til etterspørsel etter bærekraftig bomull, og sikrer at bomullsbøndene får rettferdig lønn, sier Stine Foss. Hun er fagansvarlig for etisk handel i kommunen.

Vaskeriavtalen premierer også bruk av Tencel. Et tekstil som er utvunnet av eukalyptus-cellulose fra bærekraftig skogsdrift. I fremstillingen av Tencel bruker man kun 5 % av vannmengden som benyttes i konvensjonell dyrking av bomull. Nær 100 % av kjemikaliene gjenbrukes.

En pådriver for endring og utvikling

Portrett av finansbyråd Einar WilhelmsenFinansbyråd Einar Wilhelmsen. Fotograf: Oslo kommune/Sturlason.Finansbyråd Einar Wilhelmsen sier Oslo kommune skal være i førersetet for flere store Fairtrade-avtaler i tiden fremover.
– Oslo har jobbet systematisk med en tydelig anskaffelsesstrategi, og vi er stolte av å ha økt innkjøpene for Fairtrade-sertifiserte varer. Fremover skal vi se til nye satsningsområder og produktgrupper for å fremme etisk og rettferdig handel, sier Wilhelmsen.

Han understreker at offentlig innkjøp er et viktig verktøy i kampen mot fattigdom.

– Hvert år kjøper kommunen inn varer som kaffe og bananer for millionbeløp. Vi vet at barnearbeid, tvangsarbeid, lave lønninger og diskriminering skjer ofte i disse industriene. Derfor er det så viktig at Oslo kommune er en pådriver for etisk og rettferdig handel. Vi skal bruke vår innkjøpermakt for å støtte de som kjemper for menneskerettigheter og en bærekraftig utvikling, sier Wilhelmsen.

Ti år som Fairtrade-hovedstad. Les rapporten her (PDF)

* Kilde: NielsenIQ ScanTrack, Marked: Norge Total DVH, Produkt: Total Fairtrade, Facts: Value Sales’000, Periode: 2018, 2019 og 2020, Siste tilgjengelige periode: uke 53 2020. (Copyright c NielsenIQ.)