Mobilt akutteam

Barneverntjenesten i Bydel Søndre Nordstrand gir et bedre tilbud til familier i akutt fase av en barnevernssak.

Om prosjektet

Sakene i barnevernstjenesten er ofte komplekse, og bydelen erfarte at familiene trengte raskere og mer omfattende hjelp enn det de kunne tilby.

Tilbudet barnevernstjenesten i Søndre Nordstrand hadde, svarte ikke på behovet til brukerne, der alvorlig vold, komplekse livssituasjoner og svake nettverk preger sakene. I tillegg kjennetegnes sakene av at flere av familiene har minoritetsbakgrunn og i mange tilfeller frykter familiene offentlige tjenester. I tråd med oppvekstreformen så også barneverntjenesten at det var et behov for å øke kvaliteten på det tverrfaglige samarbeidet i bydelen.

Gjennom prosjektet «Mobilt akkutteam» har barneverntjenesten tilpasset sine metoder og verktøy til brukernes behov og utviklet en mer treffsikker hjelp i den akutte fasen av en barnevernssak. Prosjektet har økt medvirkningen til barn, unge og foreldre, forhindret eskalering av kriser, stabilisert og roet ned situasjoner som kunne blitt mer alvorlige og redusert akuttplasseringer.

Gjennom en nøye vurdering av sakene og hvordan «Mobilt akutteam» har jobbet, kan tjenesten estimere at arbeidet har gitt en økonomisk besparelse på rundt 20 millioner i 2023 og 2024.

I dag er teamet en del av den ordinære driften i barnevernstjenesten.

Hvem er Mobilt akutteam?

Mobilt akutteam består av fem fagkonsulenter og en familierådskoordinator. De jobber direkte opp mot akutte situasjoner og deres hovedmandat er å jobbe for at barn og ungdom kan bli boende hjemme. Dette gjøres gjennom omfattende hjelp med krisehåndtering og stabilisering.

Teamet møter familienes behov i en akutt fase og legger et grunnlag for videre endringsrettet hjelp gjennom barnevernstjenesten. Der barn og unge må flyttes jobber «Mobilt akutteam» for å få til nettverksplasseringer og raskere tilbakeføringer.

«Mobilt akutteam» jobber utover barnevernstjenestens ordinære åpningstid og er tilgjengelige til kl. 21.00. Som hovedregel jobber de i inntil fire uker i en familie.

Videreutvikling av teamet

Barnevernstjenesten ser stor verdi av «Mobilt akutteam» og planlegger en videreutvikling av teamet. I videreutviklingen skal vi teste ut:

  • Sikre bedre hjelp til familier
  • Større tilstedeværelse i familier hvor situasjonen er så tilspisset at det er fare for plassering
  • Fortrinnsvis jobbe med familier med yngre barn
  • Veilede i situasjonen hjemme, gi praktisk hjelp og organisere samarbeid rundt familien på tvers av instanser
  • Øke bruk av nettverksplasseringer der det er barnevernfaglig forsvarlig
  • Øke barn og familiers brukermedvirkning i akutt fase

Dokumenter

Hvem hadde ansvar for prosjektet?

Prosjektet var eid av Bydel Søndre Nordstrand.

Tidslinje

Prosjektet pågikk i perioden januar 2023 til februar 2025. Videreføringen av prosjektet pågår til desember 2026.

Kostnad

Prosjektet er finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.

Kontakt oss

Prosjektutvikler
Mia Charlotte Østergaard