Realiserte drømmen med hjelp av bomiljø-tilskudd

I 2007 bestemte fembarnsmor Nayat Abbouz (51) seg for at det var på tide å lære seg norsk. I dag er hun utdannet konditor og daglig leder av Holmlia kulturkafé – en populær møteplass i nærmiljøet.

Nayat Abbouz åpnet egen kafe med hjelp av bomiljøtilskudd fra Områdesatsingene. Foto: Tore Fjeld
Nayat Abbouz åpnet egen kafe med hjelp av bomiljøtilskudd fra Områdesatsingene. Foto: Tore Fjeld. Bilde: Oslo kommune

  • Tekst: Sissel Fantoft
  • Foto: Ellen Johanne Jarli

Holmlia kulturcafé åpnet 15. april 2019, og ble raskt en samlingsplass for beboerne i området.

– Det å skape gode møteplasser er en viktig del av områdesatsingen, og Holmlia kulturkafé har blitt et sted hvor folk treffes, sier Herdis Nundal, som er programleder for Oslo sør-satsingen i Bydel Søndre Nordstrand.

Daglig leder Nayat Abbouz søkte Oslo sør-satsingen om bomiljøtilskudd for å starte kafeen. Hun fikk 708.000 kroner til å sette i gang, og et tilsvarende beløp fra OBOS. Pengene ble brukt til å ruste opp tomme lokaler på Holmlia senter, og skaffe møbler og nødvendig utstyr.

– Nayat har lagt ned en kjempeinnsats for å starte kaféen. Hun er tøff som våget å satse på dette samtidig som senteret bygges om. Hun har et stort hjerte for befolkningen på Holmlia, og står på dag og natt. Holmlia kulturkafé er mer enn bare en kafé – det er et sted hvor folk kan møtes og prate, uten at de trenger å kjøpe noe, sier Nundal.

Læretrang

Da Nayat Abbouz kom til Norge fra Marokko var hun allerede i ferd med å stifte familie. 18 år gammel ble hun mor for første gang, og i 1992 flyttet familien til Holmlia.

– Holmlia er mitt hjem. Her har alle barna mine vokst opp, og vi har alltid trivdes godt. For meg har det aldri vært noe alternativ å flytte et annet sted. Her føler jeg meg trygg, forteller hun.

Siden 2006 har Nayat vært enslig mor for sine fem barn. I dag har de fire eldste flyttet ut, og bare yngstemann på 15 bor fremdeles hjemme hos mamma.

Mens barna var små jobbet Nayat blant annet som barnehageassistent, butikkmedarbeider og dagmamma.

– I 2007 bestemte jeg meg for å lære norsk skikkelig. Jeg forsto mye og snakket greit, men kunne ikke skrive norsk. Jeg sluttet på skolen i Marokko etter fjerde klasse, og der lærte jeg først og fremst arabisk, sier hun.

Nayat startet på Voksenopplæringen og fullførte grunnskolen i løpet av to år.

– Veilederen på skolen spurte hva jeg ville gjøre videre, og det hadde jeg ikke tenkt på – jeg ville bare lære, forteller hun.

Nayats eldste bror jobbet som konditor frem til han ble for syk til å fortsette.

– Jeg elsker min bror, og han elsket å være konditor. Derfor bestemte jeg meg for å videreføre arven fra ham og bli verdens beste konditor, sier hun.

Engasjert i nærmiljøet

Etter fire års utdanning i restaurant- og matfag ved Etterstad videregående skole, inkludert læretid hos cateringselskapet Matspecialen, sto Nayat Abbouz med fagbrevet som konditor i hånda. Hun fikk fast jobb hos Matspecialen, og etter noen år hadde hun lyst til å lære mer.

– Jeg jobbet som konditor på Theatercaféen i to år. Da kunne jeg ikke jobbe turnus lenger siden de eldste barna mine hadde flyttet hjemmefra og jeg måtte følge opp minstemann, forteller hun.

Nayat var arbeidsledig i noen måneder, og begynte å engasjere seg i frivillig arbeid i nærmiljøet på Holmlia.

– Sammen med naboen min laget jeg mat med flyktninger og underviste i norsk på Holmlia sportsklubb hver søndag. Vi kom i kontakt med bydelen fordi vi søkte midler til dette, og gradvis begynte jeg å lære det norske systemet. Jeg visste for eksempel ikke at det gikk an å få «gratis» penger!» sier hun.

Nayat var med på å starte Holmliainitiativet, som jobber med å gjøre Holmlia til et enda bedre sted å bo, og hun sitter fremdeles i styret.

– Vi snakket om hva vi kunne bidra med, og jeg foreslo en kafé, fordi jeg visste at mange savnet en møteplass. Jeg hadde aldri tenkt å jeg skulle drive kaféen selv, men slik ble det, sier hun.

Levende møteplass

Holmlia kulturcafé drives som et ideelt AS. Alt overskudd går tilbake til driften. Nayat er daglig leder, og to av sønnene hennes tar seg av økonomien og markedsføringen. I tillegg er Bayaz Demirci ansatt i en 100 prosent stilling, og to lokale ungdommer jobber deltid.

– Bayaz kom hit på tiltak fra NAV og kunne ingenting om kafédrift. Nå gjør hun alt og er en veldig god ressurs, sier Nayat.

Før og etter stengetid baker Nayat fantastiske kaker på bestilling fra kunder.

– Kaféen hadde ikke gått rundt uten kakesalget i tillegg. Det går nesten ikke en dag uten at vi får en kakebestilling. Det er en deilig følelse at kaféen står på egne bein, sier hun.

Mange organisasjoner på Holmlia legger møtene sine til kaféen. Både bydelen og Arbeiderpartiets lokallag treffes her, og ivrige strikkesjeler har sine faste møtekvelder i lokalene.

– Mitt ønske er at kaféen skal være en levende møteplass. Det er viktig at den drives av noen som kjenner Holmlia, og at alle som kommer hit kjenner meg. Ofte blir det mer prat enn salg! Hit kan folk komme og fortelle om ulike utfordringer, og siden jeg har et stort nettverk kan jeg hjelpe dem videre. Her er det ingen spiseplikt, alle er velkommen selv om de bare ønsker å slå av en prat, sier Nayat.

Odd Østerdahl er stamkunde hos Nayat og er innom kafeen hver dag. Foto: Ellen J. Jarli
Odd Østerdahl er stamkunde hos Nayat og er innom kafeen hver dag. Foto: Ellen J. Jarli. Bilde: Oslo kommune

Odd Østerdahl er pensjonist og bor like ved kaféen. Han er fast kunde og kommer stort sett innom hver dag.

– Jeg er glad for at vi har dette stedet her på Holmlia. Kaffen er god og kakene nydelige, og Nayat er veldig flink. Jeg pleier å treffe folk jeg kjenner her, og jeg er glad for at kaféen ligger i gangavstand fra leiligheten min, sier han.

– Odd er min beste kunde! Før kjøpte han alltid en kaffe og en sjokolademousse, og nå går det i ostekake. Han må være veldig glad i den siden han spiser den hver dag, sier Nayat.

Brobygger

Holmlia kulturkafé har en tydelig lokal profil. Kaffen brennes på Lippe AS like borte i gata, og kaffemaskinen leies også derfra. Kjøl- og interiørdesign er også anskaffet lokalt. Både Nayat og Bayaz har gått baristakurs hos Lippe.

– Jeg har blitt lidenskapelig interessert i kaffe og nyter hver slurk. Også kaker, sandwicher og salater lager vi selv her på Kaféen. Det eneste vi kjøper er croissanter, forteller Nayat.

Samtidig med oppstarten av kaféen har hun også blitt Bydelsmor på Holmlia.

– Jeg føler meg som mamma for alle som bor her. Jeg har tidligere vært brobygger for marokkanere i Oslo, så dette var en naturlig videreføring, sier hun.

– Det er mange innvandrere i Norge som ikke skjønner systemene her i landet, selv om de er født her. Der kan jeg bidra – de siste årene har jeg lært enormt mye om hvordan ting fungerer, og det vil jeg gjerne dele med andre, legger hun til.