Tekstiler, glass- og metallemballasje

Du kan levere alt av tekstiler, klær og sko til gjenvinning. Glass- og metallemballasje legges i et eget returpunkt.
  • Du kan levere alt av tekstiler, klær og sko til gjenvinning. Det spiller ingen rolle om tekstilene er utslitte, alt kan brukes så lenge tekstilene er tørre. Hele klær og tekstiler blir enten redesignet eller solgt som de er, mens de ødelagte blir gjenvunnet.


Å bruke klær lenger, eller å gi det videre til ombruk fremfor å legge det i restavfallet, har stor klimaverdi. Tall fra østfoldforskning viser at gjenbruk av 1 kg tekstil sparer miljøet for utslipp av 11 kg CO2, en halv liter kjemikalier og bruk av nesten 2.500 liter vann.

Ødelagte tekstiler kan gjenvinnes til blant annet handlenett, grønne tak av resirkulert tekstil og støydempende matter til biler. Dun fra dunprodukter blir brukt i nye produkter og enkle sko blir sendt til Pakistan for "pairing".

Les mer om hva tekstilene kan brukes til hos Fretex.

Glass- og metallemballasje

Glass- og metallemballasje legges i samme returpunkt og det finnes over 1000 slike i Oslo. 

Eksempler på glassemballasje er glassflasker, syltetøyglass, olivenglass, pestoglass og tilsvarende emballasje. For at glasset kan brukes om igjen til nye produkter, er det viktig ikke å forurense glasset med andre materialer av typen ildfaste former, keramikk og porselen. 

Eksempler på metallemballasje er hermetikkbokser, aluminiumsprodukter, metallbokser som det ikke er pant på, tuber fra kaviar, ost og aluminiumsfolie 

Glass- og metallemballasjen fraktes til Norsk Glassgjenvinnings anlegg på Onsøy i Fredrikstad. Der drives et av verdens mest moderne anlegg for sortering av råstoff fra glass og metallemballasje. De ulike metallene og ulikt farget glass skilles fra hverandre.

Resirkulert glass brukes som råstoff til både Glasopor skumglass, isolasjon og det eksporteres til glassverk i Europa hvor det lages nye glassprodukter. Metallet smeltes rett og slett om til nye metallprodukter.


Les mer om hva som skjer med glassemballasjen hos Sirkel.no

Bli med til tekstilcontaineren