[Oslo kommune, Byarkivet]

Arkiv med alvorlige mangler

Oslo byarkiv har omfattende arkiver etter vergeråd og barnevern - både administrasjonene og flere av institusjonene. Men mye materiale er også blitt kassert, for en stor del stikk i strid med alle regler og retningslinjer, og det skaper i mange tilfeller store problemer for de som vil forsøke å dokumentere sin egen problematiske barndom.

Fra Aker, Asker og Bærum vergeråd er det bevart svært lite materiale. Noen journaler fra perioden 1901 til 1945 finnes i byarkivet.

Fra vergerådene i Kristiania er det bevart protokoller for perioden 1900 til 1940, men ikke komplett. Fra 1908 av hadde byen fire vergeråd, men med felles administrasjon. Dagbøker for årene 1907 - 1917, kopibøker og en del korrespondanse - hovedsaklig med skolestyrer og forsorgsvesen i hjemstavnssaker - er bevart. En del klientkort fra etterkrigstiden er også bevart, men opplysningene i disse er tildels sterkt mangelfulle.

I arkivene etter Kristiania fattigvesen finnes klientkort for vergerådsbarn 1921 - 1929 og en del korrespondanse vedrørende barn, særlig med skolestyrer i de kommunene de var utsatt i, eller hvor barnehjemmene lå.

Fra Toftes gave finnes protokoller for perioden 1854 til 1950, beretninger - ikke komplett - fra 1869 til 1949 samt diverse annet, korrespondanse og materiale om guttene. Noe er også bevart etter institusjonens forløper, den såkalte "Redningsanstalten paa Grønland" fra 1842.

De fleste barnehjemmene var drevet av private, ofte stiftelser med tilknytning til religiøse organisasjoner, slik som Alfredheim-hjemmene. Byarkivet er ikke kjent med at det er bevart materiale etter noen av disse. Av de hjemmene som har vært i virksomhet inntil nylig, har byarkivet mottatt noe materiale fra Just og Larsens barnehjem.

Byarkivet har noen protokoller fra Oslo kommunes barnehjemsutvalg og barnevernsutvalg. Det siste inneholder imidlertid ikke klientsaker.

Materialet etter Oslo barnevernskontor utgjør i overkant av 90 hyllemeter i byarkivet. Det består av tre serier; registerkort (som også finnes på mikrofilm), klientsaker og rulleblad.

Fram til 1986 ble avsluttede klientmapper i barnevernssaker i Oslo systematisk makulert fem år etter siste ekspedisjon i saken. Det vil si at mappene i barnevernssaker avsluttet før 1981 normalt ikke er bevart. For disse klientene finnes det imidlertid "rulleblad", dvs. sammendrag av sakene, med henvisninger til vedtak. De eldste rullebladene går tilbake til 1916, og denne serien er stort sett komplett. Saker avsluttet etter 1987 er ennå ikke avlevert til byarkivet.

Praktisk talt alt barneverns- og barnehjemsmaterialet i Oslo byarkiv har åtti års klausul. Det vil si at - bortsett fra partsinnsyn - må de som ønsker å studere materialet søke skriftlig om dette til byarkivaren.

Klienter som ønsker innsyn i egen sak, må alltid henvende seg via sosialkontorene. Byarkivet vil da låne mappene til kontorene, eventuelt ta kopier av rullebladene.

AMN/LT

 

TOBIAS 3/96