[Oslo kommune, Byarkivet]


Kristianiakrakket 1899

Mens oljerike Norge i dag nærmest rister av seg finanskrisen som om ingen ting har hendt, lå Kristiania nede for telling i flere år etter det økonomiske krakket i 1899. Tusener ble kastet ut i arbeidsløshet og fattigdommen økte.

 

Tekst: Bård Alsvik


Folk kom i hopetall! I flokk og følge, eller aleine, langs landevei og jernbane. Noen kom sjøveien fra byer langs kysten, andre helt fra Sverige. Mange var alminnelig bondeungdom fra bygdene. Andre hadde spesialkunnskap i bagasjen: Murere, snekkere, steinhoggere og malere, blikkenslagere og rørleggere. Ja selv fra Danmark kom de. Arbeidsgivere brukte lockout på danske arbeidere i hjemlandet. De dro til Kristiania, byen som tilbød arbeid og som vokste raskest i Europa.


Murstein for alle pengene

Byen ga arbeid, men ikke nok boliger. Vegger måtte reises og tak måtte tekkes. Tjukk og feit leire skulle formes og brennes til murstein, og titalls tusen stein fraktes til byggeplassene. Byggeprosjektene dukket opp nærmest fra intet, og etterspørselen etter byggematerialer var enorm. Også myndighetene sleit med å holde tritt med alle byggesøknadene som strømmet inn fra det ene nystartede byggeselskapet etter det andre. Hvor man enn snudde seg poppet det opp bygninger. En grunnmur her. En vegg eller to der. Et stillas og ei kran. Eller et ferdig hus hvor det ble pusset og malt. Aftenposten beskrev det sånn:

 «Hvor der før med lange Mellemrum stod et og andet uanseligt Bygverk, reiser sig nu svære 4 og 5 Etages Gaarde, som paa Beskueren gjør Indtryk af at være ganske solide ... Det er ganske interessant at iagtage, hvorledes Omgivelserne ved denne Nybygning skifter Karakter ... Der arbeides med Nedleggelse af Kloak-, Gas- og Vandledninger, graves, grøftes og brolægges, og man faar i det hele taget et sterkt Indtryk af det pulserende Liv, en rastløs Byggevirksomhed medfører.»

Det var murstein som gjaldt. Etterspørselen gikk til vers og prisene fulgte etter. På ett av teglverkene så verksformannen ut til å leve godt av det de gode tidene hadde å by på. Den runde magen, smilet, jakka og skoene overgikk det meste man hadde sett på den kroppen. Han smilte fra øre til øre, suttende på en feit sigar. Arbeiderne likte seg også. Streik var deres våpen. Lønna ble høyere med det i hånda. Alle spadetakene med den tunge leira opp i trillebårene. Det harde arbeidet med å skyve båra foran seg den lange veien til der leira skulle over i former, sola som steikte, tørsten som sved og ryggen som verket. Alt var glemt når portemoneen, tyngre enn før, lå i lomma etter endt uke.


Boomens forutsetninger

Verdensøkonomien hadde vært inne i en bølgedal i 1880-åra og begynnelsen av 1890-åra. Norge var ikke uberørt av dette. Lave priser og liten fortjeneste, ga lav aktivitet i flere næringer. Store gullfunn i Sør-Afrika presset imidlertid gullprisene nedover rundt midten av 1890-tallet. Sentralbankene rundt omkring i verden, også i Norge, regulerte omløpet av antallet sedler i takt med hvor stor gullbeholdning de til enhver tid hadde. Da gullprisene sank som følge av funnet, økte sentralbankene gullbeholdningen. Dette ga mer penger i omløp og økende priser. Stagnasjon og stillstand ble etterfulgt av foretaksomhet og vekst.

Høykonjunkturen nådde også Norge. Avgjørende var det at trelastprisene og fraktratene steg. Særlig var dette gunstig for Kristiania fordi så vel rederkontorer som trelastforhandlere var konsentrert til hovedstaden. Staten lånte store summer i utlandet for å igangsette jernbaneutbygging i og ut fra Kristiania. Dette ga økt kapital ved siden av stigende eksportinntekter.

Det er naærliggende å tro at konjunkturoppgangen førte til vekst i antall industriarbeidsplasser i Kristiania, som igjen førte til at boligbehovet steg kraftig på grunn av stor innflytting. Opphevelsen av Mellomriksloven i 1897, som hadde regulert handelen mellom Sverige og Norge, gjorde det dessuten mulig for norske bedrifter å produsere industrivarer som før ble importert fra Sverige. Sosialøkonomen Wilhem Keilhau hevdet på 1920-tallet i «Det norske folks historie» at dette førte til en oppblomstring av nye industribedrifter og nye arbeidsplasser som igjen ga økt tilflytting og etterspørsel etter boliger. Med dette var grunnlaget for byggeboomen lagt.

Redaktøren i det økonomiske tidsskriftet «Farmand», Einar Sundt, mente imidlertid et par år etter krakket at det var «økt befolkning som gav grunnlag for flere industrietableringer og ikke omvendt». Historikerne Tore Jørgen Hanisch og Helge Ryggvik (1993) har støttet Sundt i dette synet i et arbeidsnotat om Kristiania-krakket tidlig på 1990-tallet. De viser til at veksten i boligarealet i Kristiania var mye større enn veksten i industriarealet (syvdobbelte av industriarealet i 1898). Dessuten: «Tidsrekkefølgen indikerer (…) at det var befolkningsvekst og boligbygging som mot slutten av 90-tallet trakk i gang fabrikkutbygging, og ikke omvendt.» Oppgangen i byggevirksomheten startet nemlig før de generelle konjunkturene bedret seg rundt midten av 1890-åra. Etterspørselen etter bygningsmaterialer førte så igjen til en vekst innen industrien, og nærmest var det sånn at de som kom flyttende til byen, bygde sine egne boliger.


1890-åras «japper»

Det var en liten gruppe unge forretningsmenn, visstnok jurister, som startet den friske satsningen med å reise leiegårder for arbeidere i større målestokk. I følge Einar Sundt representerte de en ny generasjon innen Kristianias forretningsstand. Ungdommen kunne lese tidens tegn. De ville og turde ta sjanser og satse friskt. Den eldre garde avskydde på sin side alt som kunne likne på spekulasjon, klok av skade fra tidligere kriser. Hanisch og Ryggvik påpeker at denne generasjonsforskjellen kjennetegner hvilken som helst boom, hvor som helst i verden. «De kulturelle generasjonsforskjellene så man under jobbetida under første verdenskrig og 1980-åras ’jappetid’».

 Kristiania hadde imidlertid aldri opplevd en så stor byggevirksomhet som i de siste åra av 1890-tallet. Hvor hardt det ble bygget når boomen virkelig satte inn, forteller tall fra byens stadsingeniør. På starten av 1890-tallet ble det innmeldt i overkant av fem hundre byggesaker i året for godkjenning. I 1897 var dette tallet mer enn fordoblet til over 1300 innmeldte byggesaker og i 1898 – da boomen nådde sitt absolutte høydepunkt, ble hele 1756 saker byggeanmeldt.

Mesteparten av eiendomsspekulasjonen ble organisert i aksjeselskaper. Bare i løpet av 1897 ble det etablert 106 nye aksjeselskaper i Kristiania. Siden 1894 hadde det dessuten eksistert et nyetablert aksjemarked i Kristiania, riktig nok i mer eller mindre uordnede former.

Fra 1. mai 1897 begynte vekselmeglerne i byen å offentliggjøre ukentlige fellesnoteringer. Folks interesse for aksjemarkedet og ikke minst lettjente penger bredte om seg. Historiene om folk som hadde tjent penger uten å løfte en finger florerte, og temmelig snart opptrådte gud og hvermann som aksje- og eiendomsspekulanter – også folk utenbys fra.


I retning av ren svindel

For å hjelpe spekulantene med enkel tilgang til kapital ble det opprettet hele seks nye banker mellom 1896 og 1898. Wilhelm Keilhau har pekt på at kredittekspansjonen de nye bankene sto for, hvilte på et temmelig spinkelt grunnlag sett i lys av Norges Banks gullbeholdning. Det var på papiret flere sedler i omløp enn det var gull i Norges skattkammer: «Men det bekymret spekulantene sig ikke om: De la neppe merke til det. De tenkte bare fra dag til dag, høist fra uke til uke.»

 I følge Sundt ble grensen mellom «legitim spekulation og svindel» definitivt nådd da kommandittaksjeselskapet Arntzen, Schmidt & Co overtok Jakob E. Dybwads bankierforretning og dannet Den norske Diskontobank i 1897. Einar Sundt, som i samtiden stilte seg meget kritisk til de nye bankene, og dermed også til de unge gründerne som sto bak eiendomsspekulasjonene og byggeboomen, beskrev hvordan «en forholdsvis liden klik av de inviede» tegnet seg for store aksjeposter som de finansierte ved lombardering (belåning) i andre banker Når det var gjort startet selve svindelen. Bakmennene fabrikkerte «overkurser» og aksjer ble solgt til et lettlurt publikum som lot seg rive med i en slags feberhet spillegalskap. Selv om enkelte i det bedre borgerskap stilte seg kritisk til de nyopprettede kredittinstitusjonene og de uerfarne menn som styrte dem, lot muligens publikum seg blende av at verdsatte menn, i høye stillinger lot seg verve og låne sine navn til virksomhetene. Dette borget for kvalitet og soliditet, og gjorde aksjene enda mer salgbare overfor et ukyndig publikum.

Samtidig som byggeboomen nådde toppen i 1898 skjedde det en renteheving i utlandet med påfølgende innstramning i det norske pengemarkedet. Én gang i oktober og to ganger i desember hevet Norges Bank utlånsrenta med til sammen 1,5 prosent, slik at den var på 5,5 prosent ved utgangen av 1898. Følgene av denne innstramningen var ikke så stor og umiddelbar for de etablerte virksomhetene. Det var imidlertid tegn på at de «nye» virksomhetene merket innstramningen. Diskontobanken hadde gått inn i året 1898 med en kurs på 750, ved utgangen av året hadde femtallet og sjutallet byttet plass, og kursen var 570.

Noe som av økonomiske eksperter i ettertid er omtalt som en «ulykke» inntraff i februar 1899. Norges bank fulgte ikke opp innstramningene på slutten av året 1898, men satte i stedet ned renta og ga ny næring til spekulantene. Den 24. mars skjønte sentralbanken imidlertid at dette var en tabbe og satte opp renta igjen, til 6 prosent. Dette hindret ikke spekulanten i å drive sin lysskye business. Pengene flommet som før, i hvert fall på papiret, aksjer ble omsatt til overkurser og byggeboomen fortsatte med stor kraft.


Et uforsiktig bankbud

Noen hadde likevel begynt å slite våren 1899. To av dem var Christian Christophersen og C. F. Kirchenstein som drev firmaet Chr. Christophersen & Co. Firmaet drev stort innen produksjon og omsetning av cellulose og tremasse. De hadde filialer i så vel London som Paris og Göteborg. Fasaden var det ikke noe å si på. Firmaet hadde tilhold på Drammensveien i det som i dag er Nobelkomiteens flotte bygning. Men forretningen var på vei til å gå over styr. Ledelsen manglet etter sigende nødvendig teknisk utdannelse, den hadde dessuten latt seg rive med av de blomstrende tidene, og lånt store summer i utlånskåte banker. Firmaet hadde en gjeld tilsvarende tjue prosent av statens utgifter – et sted mellom tolv og fjorten millioner kroner.  Mye av dette var lånt i Diskontobanken.       

 Lørdag 10. juni gikk det veldig galt. Wilhelm Keilhau skildrer det sånn:

«En av tidens store, generalkonsul CHRISTIAN CHRISTOPHERSEN, hadde nemlig et bankbud som lørdag 10. juni lot sig forlyde med at dette nok var siste dag firmaet innfridde sine veksler. Ytringen var forhastet, for riktignok hadde vanskeligheter i noen tid tårnet sig op for Christophersen, som eiet et felles salgskontor for en rekke norske tremassefabrikker, men hans advokat i London stod like foran undertegning av en kontrakt om salg til engelske interesserte av et stort fabrikkanlegg, og salgssummen vilde give en betydelig lettelse i stillingen. Bankbudets spådom skapte imidlertid panikk, mandag 12. juni måtte Christophersen sammenkalle sine kreditorer, salget gikk overstyr, og kort tid efter blev Diskontobanken nødt til å innstille sine betalinger.»

 I løpet av kort tid ble så godt som alle virksomheter i Kristiania lammet av krisen. Kurstapet på aksjer i de nystiftede bankene var hele 17 millioner kroner. Diskontobanken og Aktiebanken gikk nokså umiddelbart overende, og i løpet av et par år måtte også alle de andre  nye bankene i Kristiania innstille driften.

 Det ble igangsatt etterforsking og høringer i statlig regi i kjølvannet av krakket. Granskingen av Diskontobanken avdekket at banksjef Arntzen med flere hadde deltatt ivrig i spekulasjonene. Med triksing og miksing blant annet med emisjoner i sine egne banker, hadde de tegnet store aksjeposter ved å lombardere [belåne] aksjene i andre banker, så vel i hovedstaden som ellers i landet. Når så var gjort, gjorde de det de kunne for å manipulere kursene oppover på aksjer de selv eide. «Det som hadde foregått, var svindel av reneste vand, en samvittighetsløs utnyttelse (…)  hvor hvilke eventuelle realverdier de omsatte papirer stod for ikke lenger spilte noen som helst rolle», leser vi i Espen Søbye sitt «hundreårsminne» for «krakket» i 1999. 

 Arntzen ble tiltalt og dømt til tjue dagers fengsel på vann og brød. Mange mente at også grosserer Christophersen burde ha tatt sin straff. Han slapp imidlertid unna med skrekken, men døde året etter i november 1900.


«Dødens stillhed ruger»

Krisen i 1899 kom ikke luskende. Den rammet alt og alle momentant. Panikken som oppsto da Chr. Christophersen & Co gikk over ende, bredte seg som ild i tørt gress til andre virksomheter. Kreditorene kom løpende for å kreve pengene sine, men spekulantene hadde ikke dekning for korthusene de hadde bygd opp. De falt med andre ord raskt over ende. En epidemisk konkursbølge slo inn over Kristiania sommeren og høsten 1899. Til sammenligning hadde det vært 62 konkurser i Kristiania i 1898, i 1899 var tallet 218.

Ute på byen var krisen særlig synlig. Forbruksevnen hadde avtatt hos det brede lag av befolkningen, også de mer velhavende, og særlig hos dem som hadde plassert pengene sine i eiendom. Mens forbruket av champagne hadde blitt doblet og vel så det under boomen, var det lite eller ingen ting som flommet og bruste i glassene sommeren 1899. På byens kafeer og restauranter var det stille. Aksjer ble ikke lenger omsatt over kafébordet, ingen hadde lenger noe på hånda, for penger manglet «Men hva der mest fattes i denne tid der er tillid (…) Man har ikke længer tillid til de forskjellige værdier og deres økonomiske bæreevne og derfor heller ikke tillid til de enkelte personers evne til at opfylde deres forpligtelser», meldte Socialdemokraten i august 1899.

 Krisen var likevel mest synlig ved alle byggeplassene som lå øde. Socialdemokraten beskrev det hele slik i september 1899: «Paabegynte, halvfærdige og endog næsten færdige bygninger staar der overalt her i byen og arbeidet ligger stille. Kalken staar igjen i trugene paa murene og tørker, tomterne skyldes med vand, og dødens stillhed ruger over det hele. Der er ikke penge til at bygge for, og disse bygninger vil komme til at staa slig vinteren over.»


Opp som en løve

Under boomen hadde så vel arbeiderne som arbeidsgiveren prøvd å befeste sin stilling. De siste årene av 1890-tallet var preget av mange streiker, og lønningene ble drevet oppover. Det var ingen tilfeldighet at Landsorganisasjonen (LO) ble opprettet i 1899 og Arbeidsgiverforeningen året etter. Den siste var et svar på den første.

 Boomen hadde styrket arbeidernes stilling i fabrikkene og svennenes stilling på byggeplassene. Samtidig hadde det utviklet seg en kultur der alle gjorde det de kunne for å tjene mest mulig på mulighetene boomen ga.

 Noen eksempler kan nevnes. Gipsmakerne klaget under boomen på juks i faget. Spekulasjonen og den «hast» som rådet, hadde ført til at svennene drev sin «egen bedrift» om sommeren i de mange gårdene som var under oppføring. På den måten konkurrerte de med bedriftene de selv var ansatt i. I tillegg ble løsarbeidere og «italienske omstreifere» i stort monn brukt under boomen. Kvaliteten ble deretter, ble det rapportert om i de økonomiske beretningene fra Statistisk Sentralbyrå da krisa var et faktum.

 Tingenes tilstand var ikke noe bedre i malerfaget.  Under boomen var det selvfølgelig masse å gjøre, men tilgangen på malersvenner var utilstrekkelig. Resultatet var stigende arbeidslønninger. I begynnelsen av 1897 brøt det ut en streik som skulle vare hele sommeren. Den resulterte i fem øre mer i timen for svennene, mot at svennene godtok at arbeidsgiveren kunne ansette arbeidere som ikke var medlemmer i fagforeningen. Dessuten fikk svennene gjennomslag for at den gamle Mesterforeningen skulle oppløses.

Murerfaget var heller ikke noe unntak når det gjaldt skofting, streik og press for å drive lønningene oppover. Det var jo nettopp murerne som skulle legge stein på stein i de nye gårdene. Pengene flommet inn over murerfirmaene, og svennene gjorde sitt for å få sin del av kaka. Dessuten var det også her mange som fusket i faget. Mangel på arbeidskraft gjorde at kvaliteten på arbeidet sank. Ufaglærte sto ofte for selve muringen.

 

Ned som en skinnfell

Så kom krisa. All privat byggevirksomhet stoppet opp. Det som fantes av byggearbeid var kun kommunale og statlige prosjekter. Lønningene ble betraktelig satt ned, i neste omgang ble det iverksatt masseoppsigelser. Hardest gikk det utover bransjene som befant seg i de øvre luftlag under spekulasjonen. «Jo hurtigere og stærkere de gikk i veiret, jo snarere og jo voldsommere maatte ogsaa tilbageslaget komme», skrev Socialdemokraten i august 1899.  

 Også bedrifter som ikke direkte hadde vært involvert i byggeboomen, men som likevel hadde nyt godt av blomstringen, fikk merke at det var mindre penger i omløp. Bryggeriene, for eksempel: I de fire siste årene av 1890-tallet var konsumet av øl stigende. Etter krakket skjedde det en betydelig tilbakegang i ølkonsumet på grunn av den «almindelige Tilbagegang i Forretningslivet». Tobakkfabrikkantene meldte om det samme, og nær sagt alle andre virksomheter innen konsumnæringene.

Hardest rammet ble likevel byggebransjen og ikke minst fabrikker som leverte materialer av ulike slag til byggingen. En del arbeidere hadde riktignok spart opp en del midler og kunne leve en stund på det. Dette kan ha dempet det umiddelbare fallet for en del. Men man fryktet så absolutt det som ville komme, når reservene var brukt opp. Man så for eksempel en stor økning i antallet barn hvis foreldre søkte om gratis skolebespisning, en ordning som først og fremst var for de med lavest inntekt. Aftenposten meldte om økningen i oktober 1899 og skrev at økningen nok «skyldes formentlig dels allerede indtraadte Arbeidsløshed og dels Frygten hos Forsørgerne for, at de i Vinterens Løb vil blive arbeidsløse (...)»

Soscialdemokraten lot også varsellampene blinke da de i august 1899 sendte følgende budskap til arbeiderne. Under overskriften «Den økonomiske Situation. Store virksomheder indskrænkes. Alvorlige tider for arbeiderne», lød det: «Det er umulig at overse hvor langvarig nedgangen vil bli og hvor langt den vil ramme. Men vi vilde ikke gjøre vor pligt, om vi ikke forberedte arbeiderne i saagodsom alle fag paa vanskelige tider.Ogsaa udenfor byggefaget, og alt hva hører sammen, maa der befrygtes udover høsten og vinteren at bli adskillig arbeidsledighed


«Adskillig Nød blandt befolkningen»

I starten av oktober 1899 kunne Aftenposten melde at «Nedgangen er nu kommen overalt, og den ventes at ville blive end yderligere udpræget». Massearbeidsløshet var et faktum. Antall innmeldte arbeidsløse på kommunens nyopprettede arbeidskontor (1898) steg fra noen få tusen til i overkant av 11 000 i 1899. Dette var bare begynnelsen. I 1902 var hele 19 000 registrert ved Kristiania arbeidskontor som arbeidsløse, og i 1905 28 000.

Dette skjedde på tross av stor utflytting av arbeidsdyktige fra byen og en økt utvandring til Amerika.  Befolkningen hadde en negativ tilvekst i så vel 1901 som 1903 og 1904, størst i 1901 med nesten tre tusen. Folk flyttet ut fra en by som ikke lenger hadde noe å tilby dem. I løpet av 1900 ble emigrasjonen til Amerika mer en fordoblet.

Arbeidsløshet er alvorlig nok i våre dager, men på starten av 1900-tallet var hjelpetiltakene ytterst begrensede. Mangel på arbeid var ensbetydende med fattigdom, og eneste utvei var å oppsøke fattigvesenet. Beretningen fra fattigvesenet for året 1901 forteller oss at mange måtte ta det tunge skrittet å møte opp med lua i hånda på fattigforstanderens kontor:

 «Indskrænkning i arbeidsvirksomheden, navnlig med hensyn til byggeforetagender, var allerede meget følelig for fattigvæsenet i 1900, men blev enda  føleligere i 1901, efterat de ledige arbeidere for en del havde opbrugt, hva de havde sparet fra de tidligere, for dem gunstige aar. Mange almindelige dagarbeidere, bygningsarbeidere og andre, selv fuldt arbeidsføre personer, har maatet understøttes, naar de havde familie at forsørge … Til arbeidsløsheden kom ogsaa dyrtid paa de almindeligste levnetsmidler og en streng, lang vinter.»

 

Aldri mer spekulasjon

Kontrastene mellom dette og de eventyrlige boom-årene må ha vært ualminnelig stor. Det var heller ikke bedring i sikte. Selv om konjunkturene ute i verden pekte oppover fra 1902, hadde krakkets virkninger vært så åpenbart skremmende på investorene at viljen til å investere uteble.

 Svært mange eiendomsselskaper gikk konkurs under krakket, og i tiden som fulgte var det svært få eiendomsomsetninger å se i Kristiania. I flere år etter krakket skulle mange leiligheter komme til å stå tomme som en følge av den store byggevirksomheten før krakket og den påfølgende negative befolkningsveksten. Det positive var at husleien sank. De aller fleste var leietagere i denne byen. Folk kunne på den måten flytte rundt, og nærmest velge og vrake blant leiligheter ut fra hvilke som var billigst. Men denne «gleden» ble delt av svært få, skal vi tro byens boliginspektører:

«Man skulde tro, at der nu, efterat Tiderne saa mærkbart har forandret sig, og en stor Del af den i de gode Tider indflyttede Befolkning igjen er fraflyttet Byen, skulde være Husrum i Overflod. Dette er ogsaa i høi Grad Tilfældet for de større Leiligheders Vedkommende. Men de i de sidste to Aar nedadgaaende Tider, med alle sine sørgelige Følger, Arbeidsløshed og Nød, har bevirket, at Mængden af Befolkningen har været nødt til at indskrænke sig med hensyn til Husrum. Disse Indskrænkninger har virket ovenfra nedad, saaledes at Folk, der før har leiet 3 Værelser og Kjøkken, nu nøier sig med 2, og de, der før har havt 2, nøier sig med 1 Værelse og Kjøkken. Derved opstaar ofte en høist skadelig Overbefolkning i de smaa Leiligheder (…) Husleien for Leiligheder paa 1 og 2 Værelser er fremdeles for høi for den daarligst stillede Del af Arbeiderbefolkningen der ikke formaar at betale mer end Kr. 6-10 pr. Maaned uden paa Bekostning af den øvrige Underholdning … Paa Grund af denne Mangel paa billig Hus for de fattige Løsarbeiderfamilier, vil det endnu komme til at trække ud mange Aar, inden man kan faa udryddet de mange usle, uværdige Kjældere til Beboelse.

        Boliger for disse Mennesker, som i første Række bør hjælpes til Husrum, kan kun skaffes ved en billig og enkel Byggemaade efter Kasernesystemet og ved Hjælp af det Offentlige.»

 Denne beretningen fra boliginspektørene i Kristiania Sunnhetskommisjon for året 1900 forteller oss at boomen ikke på noen måte hadde hjulpet på fattigfolkets verste svøpe, de uverdige boforholdene. Riktignok så man en vilje i Kristiania kommune for å ta ansvar for å skaffe folk verdige boliger, gjennom en forsiktig reising av kommunale leiegårder. Men viljen var ikke stor nok.

 Krakket i 1899 skapte fattigdom og ulykke for svært mange. Det skulle ta fem, kanskje ti år før byen var sånn noenlunde på fote igjen. Etter første verdenskrig kom kommunen mer på banen i boligsaken, med utbyggingen av områder som Torshov, Lindern og Åsen.  Først etter 1945 ble det gjort noe som monnet da den sosiale boligbyggingen i tidligere Aker kommune avskaffet så godt som all boligmangel.

Historiene om krakket og rystelsene det ga folk, satt imidlertid dypt i folkesjela helt opp til etter siste krig. Et av hovedargumentene hos de sosialistiske makthaverne for at kommunen skulle ta ansvar i boligsaken, var å unngå de spekulative tilstandene man hadde hatt under boomen på 1890-tallet.  Arbeiderpartimannen Halfdan Wigaard sa det slik i en bystyredebatt om boligreisingen i 1950, der daværende boligrådmann Trygve Nilsen kom under skyts fra borgerlig side for ikke å slippe til private utbyggere:

«Når det har vært sagt at de private skulle komme til, så vil jeg minne om at Christiania gikk konkurs på privat bygging i 1899. De som levde den gangen husker det. (…) Det var en enestående spekulasjonsperiode hvor bygningene ble solgt opptil 2, 3 og 4 ganger på dagen (…) Hadde vi da hatt en Trygve Nilsen som boligrådmann så hadde befolkningen sluppet å reise til Amerika.»


Tilbake på verket

Det surklet i våte støvler. Formannen sto i leire opp til høyre kne. Han bannet, og bøyde seg ned etter en sigarett han hadde mistet ut i leirgropa. Ingen hadde råd til å la så mye som en sneip gå fløyten når økonomisk dommedag hvilte over de fleste! Borte var smilet og den feite sigaren, borte var mange av arbeiderne. Stabel på stabel med murstein lå inn under tak og ventet på bedre tider. Men det gikk heller motsatt vei, følte han, mot noe verre. Flere og flere arbeidsløse. Mer sult og elendighet. Man kunne lese om det i avisa nesten hver dag: «Tilbageslaget kaster ulykke om sig i tusinder hjem!»

 De hadde vært førti-femti arbeidsmenn her på verket under byggeperioden. Nå var de bare en håndfull, og hva gjorde det ikke med alle dem som måtte gå ledige, der fattigkassa til slutt ble eneste utvei? Avisa hadde nok rett, tenkte han, når den skrev at de gode tidene «steg os til hovedet, forvirret os, gjorde os til spillere, formindsket i stedet for at øge vor virkelige dygtighed, og sammen vor evne og mod til at møde besværligheder og vanskeligheder.» Vi lot oss alle lure, også han selv. For hva hadde vel han klart å spare, i lystige lag på kafeene, eller på kneipene?

Han fisket opp sigaretten, tok sats og dro til seg beinet det han orket. Plopp! Sokken satt igjen i støvelen, og en bleik fot kom til syne i det han veltet bakover så lang han var. Kanskje burde han også kjøpe seg billett til Amerika, tenkte han, i det han traff leirehavet.

 

 

Kilder

- Socialdemokraten, 14. mai 1898, 25. juli 1899, 21 og 23. august 1899, 19. september 1899, 4. oktober 1899

- Aftenposten 10. oktober 1899, 15. oktober 1899, 29. desember 1899

- Dokument No. 24 (1901). ”Beretning fra Kristiania Sundhedskommission for Aaret 1900” i Aktstykker for Kristiania kommune 1901

- Dokument No. 28 (1903). ”Kristiania arbeidskontor. Aarsberetning for 1902” i Aktstykker for Kristiania kommune 1903

- Dokument No. 23 (1901). ”Beretning om Kristiania fattigvæsen for aaret 1900” i Aktstykker for Kristiania kommune 1901

- Dokument No. 23 (1902). ”Beretning om Kristiania fattigvæsen for aaret 1901” i  - Aktstykker for Kristiania kommune 1902

- Beretning om den økonomiske Tilstand i Kristiania i Femaaret 1896-1900. Det statistiske Centralbureau, Kristiania 1902

- Beretning om den økonomiske Tilstand i Kristiania i Femaaret 1901-1905. Det statistiske Centralbureau, Kristiania 1907

- Beretning om den økonomiske Tilstand i Kristiania i Femaaret 1906-1910. Det statistiske Centralbureau, Kristiania 1912


Litteratur

- Hanisch, Tore Jørgen og Ryggvik, Helge: Eiendomskrakket i Kristiania. Arbeidsnotat nr. 62, Senter for teknologi og menneskelige verdier. Universitetet i Oslo 1993

- Knutsen, Sverre: ”Finansielle kriser i aktuelt og historisk perspektiv” i Magma - Årgang 11 - Nr. 3 – 2008, http://www.sivil.no/magma.asp?FILE=2008/03/0108.html

- Keilhau, Wilhelm: Det norske folks liv og historie gjennem tidene. Tidsrummet fra omkring 1875 til omkring 1920. Oslo 1935

- Søbye, Espen: ”Kristianiakrakket 1899” i Samfunnsspeilet nr. 1, 1999. Statistisk Sentralbyrå


TOBIAS 2/2009