|
Sult Tekst: Anette Walmann Knut
Hamsuns Sult ble utgitt første gang
i sin helhet i 1890. Det er høst i Kristiania og jeg-personen
i romanen forsøker å livnære seg ved å skrive små stykker og artikler til
avisene. I lengre perioder er han helt uten mat. Som leser kan man føle jeg-personens desperasjon på kroppen. Han fantaserer om å
ha et lite, rundt rugbrød i handa og står lenge utenfor utstillingsvinduet
til en husholdningshandel og nyter synet av et rundt franskbrød, «en kumme
smult og flere glas gryn». En ettermiddag tar han turen ned til Christiania
Dampkjøkken som serverte billig middagsmat: «Klokken var tre. Sulten begyndte å bli noget slem, jeg
var mat og gikk og kastet op litt hist og her i smug. Jeg svinget ned til
Dampkjøkkenet, læste tavlen og trak opsigtsvækkende på akslerne,
som om sprængt kjøt og flæsk ikke var mat for mig; derfra kom jeg ned på Jernbanetorvet»
.
Inspirasjonen
til opprettelsen av et dampkjøkken i Christiania kom fra Hamburg. Overretssprokurator Lars Rasch, som var en av flere
velstående borgere som sto bak initiativet, hadde vært på reise i Hamburg og
besøkt «Den Egestorffske Spiseanstalt». Han måtte
«til alle spiseverters evige skam tilstå» at han aldri hadde spist bedre og
kraftigere suppe enn kjøttsuppa han fikk servert der. Spiseanstalten var, i
følge Rasch, både velsignelsesrik og nyttig: «Mangen fattig stakkar kan ved
denne velgjørende anstalt holde sig oppe under en tid av sykdom og bekymring,
mangen familie kan reddes fra hunger og ydmygelse og høkerens dyrekjøpte, ofte bortskjemte og
dårlige varer, og heller erholde et godt og sundt måltid uten å risikere å
bli narret og bedratt». Selv om
Christiania Dampkjøkken skulle gi dem som ikke hadde så mye å rutte med et
tilbud om næringsrik mat, var det ikke noen ren veldedighetsaffære. Kjøkkenet
ble drevet som et aksjeselskap etter tradisjonelle forretningsmessige
prinsipper. Målet var å drive lønnsom forretning med et sosialt tilsnitt. Dampen ble raskt populær. På åpningsdagen
20. desember 1858 hadde kjøkkenet forberedt seg på å ta i mot 600
spisegjester. Dagen etter kunne Morgenbladet melde om at «Alle 600 vare i et
nu bortsolgte». Det første året ble det solgt så mange som 538 400 porsjoner.
Dampkjøkkenet ble ingen døgnflue. Ved femtiårsjubileet i 1907 lå antall
solgte porsjoner på 492 400 i året. Hvem
var det så som vanket på Dampen? Om
vi skal tro Folkebladet fra 1863, var det et særdeles bredt spekter av
gjester: «Hvem har ikke været på «Dampen»?
Alle slags Folk færdes der i skjøn
Ligestilledhed omkring Madfadene.
Lazaroner og Professorer, Studenter og andre
Læregutter, Grosserere, hvis Familie ligger paa
Landet, og Viserguttene deres og undertiden selve hendes Majestæt
Dronningen af Norge og Sverige, der med sine Hofdamer spiser Klipfisk og
Melkevelling, fulgt af undrende og andæktige Blikke, Kjødmadammer og forskjellige andre slags
Forretningsdamer, fra Opvartere og civilklædte Løitnanter, endnu udenfor Nummer baade i Arméen og paa «Grand». Blant de mer berømte gjestene, kan Aasmund Olavson Vinje og Henrik Ibsen nevnes. Ble Dampen så en anstalt som kunne redde
en fattig familie fra «hunger og ydmygelse»?
Lærerinnen Helga Helgesen som i 1896 dro på
studietur for å studere utenlandske folkekjøkkener, kunne opplyse at
Christiania Dampkjøkken gjennomgående hadde et «bedre Publikum end den Slags
Anstalter særlig i Tyskland og Østerrige». Det var
ikke ydmykende å gå på «Dampen» å spise; det gjorde alle slags folk.
Dampkjøkkenet lyktes også med å holde prisene lave. Den billigste maten
kostet tretti øre i 1860. I løpet av de første tretti årene steg den kun med
fem øre, mens man i 1917 måtte betale seksti øre for den billigste retten.
Men selv om prisen for en porsjon middagsmat var betydelig lavere på Dampen enn på andre restauranter og
spisesteder i byen, var det fortsatt billigere å spise sild og poteter
hjemme. Ingolf Kittilsen skriver i sin
jubileumsberetning om Christiania Dampkjøkken at Dampen var som et barometer på den økonomiske tilstanden blant
befolkningen. I trange tider gikk besøkstallet ned. For de fattigste i byen,
som for jeg-personen i Sult, var en porsjon med
sprengt kjøtt og flesk kun en ønskedrøm og de måtte kun nøye seg med lukta av
kjøtt: «I Møllergaten stanset jeg
utenfor en beværtning og snuset til den friske duft
av kjøt som blev stekt indenfor;
jeg hadde allerede hånden på dørvrideren og vilde gå ind
uten ærend, men betænkte mig tidsnok og gikk bort
fra stedet».
I
tillegg til disse faste spiseinnretningene som serverte billig middagsmat,
fantes det noen av den mer mobile sorten. John Johansen, som hadde jobb som
visergutt i Kristiania på begynnelsen av 1900-tallet, har fortalt om «madam
Larsen med mann», som tilbød middag i det fri, midt på Stortorget. John
Johansen beskriver hvordan ekteparet Larsen ved torgtidens begynnelse kom
trekkende med sin kombinerte kjøkken- og spisevogn på fire hjul: «Rutinert og scenevant gikk
paret i gang med å gjøre i stand for dagens middagsservering. Seildukstak ble
satt over til beskyttelse mot eventuelle regnskurer. Fløylemmer
var festet på begge sidene og gjorde nytten som lange spisebord. Lokket over
vognens innholdsrike kasse ble slått opp. Og hva inneholdt ikke denne kassen?
Flere beatriser (kokeapparat) ble tatt opp, plassert
på stativ og påtent. Videre en stor dampende gryte med kjøttkaker i brun
saus. En stor gryte til, fylt med kokte, melne poteter. Til slutt nok en
gryte med saftsøtsuppe». Her
fikk man en god porsjon middagsmat til femti øre. Madam Larsen
var en dame med stort hjerte; Hun ble mistenkt for å være rundhåndet med
porsjonene: «Jeg hadde en liten, ja, ganske
ørliten mistanke om at madam Larsen tok et visst moderlig skjønn over sine
kjøttkakehungrige gjester: Så du inderlig skrubbsulten ut, og dertil var en
del smalkjaket, ja, da vanket det gjerne litt
ekstra på tallerkenen. Men det var det ingen som snakket høyt om».
For de
uten femti øre å avse til en porsjon kjøttkaker eller en skål søtsuppe,
fantes det enkelte tilbud om gratis mat. Flere frivillige organisasjoner
arrangerte innsamlinger og sørget for utdeling av mat til fattige. Kristiania
Indremisjon hadde en finger med i spillet i mye av denne frivillige
fattigpleien. En porsjon havregrøt fra grøtstasjonen i Calmeyergatens
misjonshus ble redningen for mange når nøden var som størst. Grøtstasjonene
ble drevet i samarbeid med kommunen, og kom i stand ved formannskapsvedtak av
23. februar 1921. Kommunekjøkkenet skulle levere gratis grøt, mens Kristiania
Indremisjon skulle stille gratis lokaler til disposisjon og i tillegg stå for
driften av grøtstasjonen. Dette
er ett av flere eksempler på at kommunen samarbeidet med frivillige
organisasjoner når det gjaldt fattigpleie. Kommunens kjøkken leverte i mange
år også gratis middag til et serveringslokale som Kristiania Indremisjon drev
i Møllergata 43. Dette var et tilbud fortrinnsvis beregnet på enslige
trengende. Utsalgsprisen og maten var den samme som ved de billige
matutsalgene. Frivillige
organisasjoner innledet også samarbeid med Dampkjøkkenet. Byen var full av
sesongarbeidere, og vinteren var tiden da jobbmulighetene var få og behovet
for varm og næringsrik mat var størst. De hardeste vinterne trådte også
Christiania Dampkjøkken til for å bøte på den verste nøden, som vinteren 1886
da «levninger og tiloversblevne porsjoner» ble gitt
gratis bort til de trengende.
Blant
arbeiderminnene som ble innsamlet av Edvard Bull på 1950- og 60-tallet,
forteller en høvleriarbeider om sin oppvekst i en husmannsfamilie på
Nannestad på 1870- og 80-tallet. Han forteller om et mangelfullt og
ubehagelig kosthold: «Vi hadde som
oftest lite mat og den vi hadde stod for det meste av sild og poteter, grøt og
velling, kaffe og brød, og når vi ikke hadde sild dyppet vi potetene i laken.
Velling og grøt var ofte kokt av knust korn, så det var tunkt
fordøielig og agnene rev i endetarmen». Helga Helgesen hadde, gjennom sitt arbeid ved Kampen skole fra
1889, sett hvordan underernæring og feilernæring satte sitt preg på barna og
hemmet undervisningen. Hun startet kampen for å få «huslig økonomi» og
kjøkkenundervisning inn på timeplanen, og startet forsøksundervisning i
skolekjøkken på Kampen skole i 1891. I 1894 ga hun ut Kogebog for folkeskolen og hjemmet sammen med Dorothea
Christensen, en kokebok rettet mot de fattigste av arbeiderklassen. Kokeboka
gir et verdifullt innblikk i hvordan kostholdet i en arbeiderfamilie kunne
være. Det ble lagt vekt på at rettene skulle være billige og næringsrike, og
med hele 365 middagsforslag forsøkte de å motvirke et for ensidig kosthold.
Av de 365 middagsforslagene var hele 120 basert på sild, mens kun 85 hadde
kjøtt eller flesk som en av ingrediensene. Kokeboka inneholder oppskrift på «melkepap» av melk, potetmel og hvetemel, «sildegryn» av
spekesild, vann, gryn og poteter, og «Fattigmands gaas» til fest: Lever stekt som fugl. Også når det gjaldt
kaffekoking hadde Helga Helgesen nyttige tips: 2
spiseskjeer kaffe til Da
Kristiania kommune i 1895 for første gang kunne tilby gratis bespisning for
trengende barn i folkeskolen, søkte hele 24,3 prosent av elevene om gratis
mat. Tallet er en god indikasjon på at mangelfull ernæring ikke var noe
marginalt problem som kun gjaldt en liten gruppe av fattige. Underernæring og
sult var en del av hverdagen til en fjerdedel av skolebarna i Kristiania. Det ble
lagt vekt på at tilbudet om gratis mat til skolebarn ikke skulle være en form
for fattighjelp. Å være fattigunderstøttet var et negativt stempel med uheldige
ringvirkninger. Det ville trolig ha ført til at færre barn ville ha deltatt i
ordningen – barn som absolutt hadde behov for et tilskudd til kostholdet
hjemme. Mat som fattighjelp Prinds Christian Augusts Minde. Siden 1843 hadde kjøkkenet på
«Prindsen» utlevert porsjoner av enkel middagsmat
mot matbilletter. Det var først og fremst Fattigvesenet som benyttet seg av
dette tilbudet. Utleveringen av mat fra arbeidsanstalten ble senere overtatt
av folkekjøkkenene, blant annet på grunn av uheldig kommunikasjon mellom
tvangsarbeiderne og publikum. De innsatte på arbeidsanstalten skulle holdes
mest mulig adskilt fra omverdenen, og all kommunikasjon med folk utenfor
husets fire vegger var å anse som uheldig. Fattigunderstøttelse
i form av matbilletter skulle brukes overfor «mindre ordentlige Trængende, arbeidføre, friske
Folk og i det Hele taget saadanne
Personer, hvis Trang kan være tvivlsom».
Arbeidsføre, friske folk var av dem som normalt ikke hadde rett til
fattighjelp. De hadde plikt til å forsørge seg selv, så sant de var i stand
til det. De som ble ansett for å være arbeidsføre og friske, men likevel ikke
hadde tilstrekkelig inntekt å leve av, ble betraktet som «arbeidsuvillige» og
«uverdig trengende». Jeg-personen i Sult søkte
aldri om fattighjelp, men selv om han var utmattet av sult og stadig hardt
arbeidende på nye artikler, spørs det om han ikke i Fattigvesenets
protokoller ville ha blitt stemplet som «uverdig trengende». Han var verken
gammel eller vanfør og burde kunne forsørge seg selv. Ved å
gi understøttelse i form av naturalia, ønsket Fattigvesenet å kontrollere
«Understøttelsens Nødvendighet». Matbilletter var en form for engangsstønad
som skulle avhjelpe den akutte nøden og som ikke kunne skusles bort på andre
ting. Matbilletter forekommer også i Sult. Jeg-personen
har tilbrakt en natt i en celle på Rådstuen, på reservert avdeling for husvilde. Morgenen etter får de husvilde
tilbud om matbilletter: «Di vil mælle
Dere nede hos jourhavende, sa konstabelen. Var det altså ingen formaliteter
å gjennemgå! tænkte jeg rædd. Jeg kom ind
i et stort rum nedenunder hvor tredive
eller firti mennesker sat,
alle husvilde. Og en for en blev de ropt op av
protokollen, en for en fik de en billett til mat. Jourhavende sa stadig væk til konstabelen ved sin side: Fik han billet? Ja glem ikke å gi dem billetter. De ser ut til å trænge et måltid. Og jeg sto og så på disse
billetter og ønsket mig en». Men
også denne dagen må jeg-personen se langt etter en
porsjon varm middagsmat. Han har utgitt seg for å være en journalist i
Morgenbladet som har vært for sent ute på en kafé og mistet portnøkkelen. Men en matbillett er alt hva han ønsker
seg: «En billett, en billett også til
mig! Jeg har ikke spist på over tre lange dager og nætter.
Et brød! Men det var ingen som bydde mig en billett og jeg torde ikke begjære
en. Det ville øyeblikkelig ha vakt mistanke. Man vilde
begynde å grave i mine private forhold og finde ut hvem jeg virkelig var; man vilde
arrestere mig for falske foregivender. – Med løftet hode, med millionær
holdning og hænderne hæftet
i mit frakkefald skrider
jeg ut av rådstuen». Stoltheten
ble for stor, også denne gangen. Litteratur: - Bjørvik, Randi: Oslo og Akershus i nær fortid. Hamsun,
Knut: Sult, Gyldendal Norsk Forlag 1954, 5. opplag 2009. -
Kittelsen, Ingolf: Christiania Dampkjøkken 1858-1948 - Melvold, Erik Oluf: Fattigmannsgås
på Kampen, i St. Hallvard 4/1988 - Seip,
Anne Lise: Sosialhjelpsstaten blir til. Norsk sosialpolitikk 1740-1920.
-
Aktstykker Kristiania Kommune, Sak 106/1917-1918 -
Beretning om Kristiania Kommune 1887-1911 -
Beretning om Oslo Kommune 1912-1947 - Femtiaars-Beretning om Christiania Kommune for Aarene 1837-1886 - Indstilling fra den af
Kristiania formandskab nedsatte komité til
behandling af spørgsmaalet
om folkeskolebørns bespisning. TOBIAS 2/2009 |