
Jenter ved Sofienberg skole
spiser matpakken sin, antakeligvis under krigen
da det ikke ble servert oslofrokost. |
|
Det begynte med varmmat
til fattige skolebarn i 1880-åra, havresuppe med
melk under første verdenskrig, den berømte
oslofrokosten fra og med 1929 og Sigdalsfrokost med
matpakke,
melk og frukt i 1963. Ernæringen har alltid stått
i høysetet i osloskolene, her presenterer vi
en kort historisk oversikt over matserveringen ved osloskolene.
Fra midten av 1880-årene fikk fattige skolebarn
på vinteren billetter til varm mat to til tre
dager i uka ved en av byens suppestasjoner. Det var
"Komiteen for fattige skolebørns bespisning"
som organiserte dette. Initiativtaker og organisator
var Hanna Bergh.
Varmmat og havresuppe
Kommunen overtok bespisningen midlertidig i 1895,
og i 1897 bestemte kommunen at "de utilstrækkelig
ernærede Børn ved Byens Folkeskoler af
Bykassens Regning forsynes med et Maaltid varm Middagsmad
hver Skoledag i tiden fra 15de Oktober til 1ste Mai
..." Andre skolebarn som ikke kom under denne
ordningen kunne kjøpe den samme maten for 10
øre pr. porsjon.
Under første verdenskrig vedtok bystyret i 1917
å bevilge penger til havresuppe med melk til folkeskoleelevene
som fikk varm middag. Her ble det for første
gang påpekt at noen elever gikk på skolen
uten å ha spist først, og at middagsmaten
som ble servert ikke var egnet som første måltid
for skoleelever. Utdelingen av havresuppe fortsatte
til 1928.
Oslofrokost ca. 1935
Oslofrokost
Oslofrokosten ble innført i skoleåret 1929-1930
ved noen skoler og i 1932 ble den innført ved
alle skoler. Den ble servert tre kvarter før
skolestart slik at barna hadde femten minutter til lek
før første time. Fra 1935 fikk alle elever
som ønsket det frokost. Oslofrokosten bestod
av melk, skonrokk eller knekkebrød med brunost,
brødskriver med ost eller pålegg og grønnsak/frukt.
Under 2. verdenskrig var det ikke utlevering av oslofrokost.
I en periode fikk skolebarn melk og kålrot. I
1942 begynte man med utdeling av tran og i 1944 fikk
elevene c-vitaminpiller i tillegg til kålroten.
I tillegg ble det av ulike menigheter utdelt suppe med
bakgrunn i hjelp fra Sverige og Danmark. Oslofrokosten
ble innført ved Aker-skolene i forbindelse med
kommunesammenslåingen i 1948.
Sigdalsfrokost
Fra høsten 1963 ble Sigdalsfrokosten (melk, råkost
og medbrakt skolemat) innført i Oslo. Denne ordningen
gjaldt for barneskolene fram til mars 1980.
Kilder:
Den kommunal bespisning
(A-20040/Za0001 Avisutklipp 1902 - 1958)
Generalregisteret
Kommunal håndbok 1935 - 1992
Kristiania kommune 1887-1911
Oslo kommune 1912-1947
Oslo kommune 1948-1986
Oslo Byleksikon
|