onLoad="MM_preloadImages('/OBA/include/common/images/www.oslo.kommune.no_2.jpg')">

Oslo kommune

Byarkivet

Til Hovedportal Ledige stillinger Kontakt Om Nettstedet Søk Søk

   
Vår hovedside   
Byhistorie  
Administrasjonshistorie   
Bygning og eiendom    
Slektshistorie   
Privatarkiver   
Rettighetsdokumentasjon   
Retten til innsyn   
Arkivfag   
Alfabetisk register    
     
     
     
   
     
     
 
 

 

www.oslo.kommune.no Kontakt oss   Om nettstedet
Det kommunale kjøkken og "de billige matsalg"
 

Det kommunale kjøkkenet ble opprettet som en direkte konsekvens av skolebespisningen. De privatdrevne kjøkkenene som Christiania Dampkjøkken og folkekjøkkenene kunne ikke levere tilstrekkelig med porsjoner da de også laget mat for salg. Det ble derfor opprettet et kommunekjøkken i Nedre Slottsgate og et forsøkskjøkken på Grünerløkka skole. I 1901 ble et nybygd spesialkjøkken åpnet for produksjon av den varme maten til skolebarna. Kjøkkenet lå i Lakkegata 79. Det kommunale kjøkkenet i Lakkegata er også kjent som "Slurpen".


I begynnelsen av 1900-årene ble det satt i gang salg av billig middagsmat fra kommunekjøkkenet i vintermånedene. Salget foregikk fra Lakkegata. Fra 1911 og under 1. verdenskrig ble det opprettet flere utsalgssteder. I 1917 var det hele 10 utsalgssteder for billig middagsmat drevet av kommunen. Under første verdenskrig var matsalgene åpne også på søndager. Mange av utsalgene fra første verdenskrig ble nedlagt i 1919-1920, enten helt eller for en periode da etterspørselen etter billig middagsmat ble mindre. På 1950-tallet var derimot antall utsalgsteder igjen økt, mye pågrunn av leveringer til ulike trygdehjem og velferdssentraler i hele Aker og Oslo.


Provianteringsrådets matutsalg i Bogstadveien under
1. verdenskrig.



Ved de billige matsalg kjøpte en porsjonsbilletter dagen i forveien, slik at kjøkkenet visste hvor mye de skulle lage. Porsjonene ble hentet på dagtid i spann som kundene så tok med hjem. Porsjonene var på 1 liter.

Plukkfisk og kjøttboller
Rettene man solgte på de billige matsalg var for eksempel plukkfisk og søtsuppe, suppelapskaus, fersk suppe, lapskaus, fiskepudding og poteter, erter med kjøttboller og etter hvert tomatsuppe.

Ved grøtstasjonen kunne man få den billige middagsmaten servert fra 1939. Da overtok kommunen grøtstasjonen av Indremisjonen. På grøtstasjonen fikk man en porsjon grøt med melk gratis.

Avdeling for storkjøkken med fire forskjellige kjøkken overtok kommunekjøkkenets virksomhet fra 1976. De billige matsalg som betegnelse på salg av varm mat fortsatte ved foreksempel trygdeboliger fram til 1990-tallet. Grøtstasjonen er ikke nevnt i Blåboka etter 1975, samme året som kommunekjøkkenet ble nedlagt.


Kilder:
Den kommunal bespisning (A-20040/Za0001 Avisutklipp 1902 - 1958)
Generalregisteret
Blåboka 1935 - 1992
Kristiania kommune 1887-1911
Oslo kommune 1912-1947
Oslo kommune 1948-1986
Oslo Byleksikon


Tilbake
 

 

Åpningsside

Program

Smakebiter